Начало Общество Археологически находки и открития Откриха неповторим храм край Добромирци! Проф. Овчаров каза, че самият…

Откриха неповторим храм край Добромирци! Проф. Овчаров каза, че самият…

Откриха неповторим храм край Добромирци! Проф. Овчаров каза, че самият...Екипът на известният археолог проф. Николай Овчаров откри изумителна средновековна църква край село Добромирци, община Кирково. Храмът е строен ХІІІ-ХІV век. Археолозите очертаха границите на духовната сграда. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Преди векове над постройката се е извисявал красив купол, който е подчертавал нейното величие. Храмът се е виждал от километри и е бил християнски център в района.

В близост до новоразкривания храм се забелязват останките на още поне четири църкви.

Археолозите търсят усилено истината и за една историческа хипотеза в региона. През 30-те години на ХХ век при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Тези любопитни данни може да се свържат със съществуващите легенди, че по тези места е проповядвал и служил на Бога последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Местни хора имат сведения и предания, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи.

Разкопките край Добромирци ще продължат още една седмица. Надяваме се, че освен прекрасната архитектура, те ще разкрият и данни за славното минало на областта, пише monitor.bg.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР