Начало Общество Екология Репортаж на немската ZDF разкрива „българоубийците“ чрез боклука! Жаждата за пари вреди...

Репортаж на немската ZDF разкрива „българоубийците“ чрез боклука! Жаждата за пари вреди на здравето на децата Ви!

Репортаж на немската ZDF разкрива "българоубийците" чрез боклука! Жаждата за пари вреди на здравето на децата Ви!Германия е европейският шампион по генериране на пластмасови отпадъци, а заради това страдат децата в България.

Немската телевизия ZDF излъчи репортаж за изгарянето на отпадъци в България.
В новинарската емисия на телевизията от 07.02.2020 се съобщава за регулациите, нелегалния внос и изгарянето на отпадъци в България.

Немците подхождат самокритично към проблема, като акцентират, че са водещи в генерирането на отпадъци в Европа и именно заради значителните количества боклук, които европейските държави генерират, се търсят вратички за задграничен транспорт на отпадъци.
По този начин страни с високи нива на корупция и слаб контрол стават жертва на заплетения бизнес с отпадъци. Дава се пример, как България внася и изгаря нелегално боклуци от Италия. Изгарянето на отпадъци е основна практика в Европа и е част от законодателството на ЕС, но българските ТЕЦ не са на необходимото ниво и не могат да гарантират безопасно изгаряне.

Екипът на германската медия са посетили Бобов дол, където в местния ТЕЦ доскоро се изгаряха отпадъци. След проверки на екоинспекцията се оказа, че там са горени боклуци без разрешително. Те посочват, че въздухът в българския град е изключително мръсен, а именно проблемът с вносния боклук е една от причините президентът Румен Радев да свали доверието си в правителството. Германските журналисти заявяват, че са поискали да се срещнат с представители на Министерството на околната среда и водите, както и със собствениците на ТЕЦ „Бобов дол“, но разговор им е отказан. Засяга се темата за корупцията и „задните“ вратички за внос на отпадъци, които често са неразградими и опасни за здравето.

Превод и публикуване в Мрежата от: Lessplastic Bulgaria

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР