Начало Общество Здраве ГРЕЯНА РАКИЯ с МЕД! Вижте НАРОДНАТА рецепта и се потопете в атмосфертата...

ГРЕЯНА РАКИЯ с МЕД! Вижте НАРОДНАТА рецепта и се потопете в атмосфертата на китния град Априлци! Страхотни Майстори! (ВИДЕО)

„От коя ракия искаш да пинеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?…Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин.

– Аз обичам ракия с медец – казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се. – А аз обичам греяна ракия само зиме – казва дядо Либен. – А аз я обичам всякога – казва хаджи Генчо. Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото: – Иди, булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия.

Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте… Кажи там на майка си да извади и една зелка, да я посипе с червен пиперец, ала, знаеш, да не е много пиперът…Я донесете и малко смокини, и сухо гроздице!

Опечете там и малко ягнешки джигерец и нарежете малко луканчица, ала, знаеш, да я нарежете тъничко… Вижте там, има ли още нещо за мезенце – донесете щото има. Ние, знаеш, трябва да гостиме хаджи Генча като викан гостенин, защото чичо ти хаджи е за мене скъпоценен човек.“

Л.Каравелов  „Българи от старо време“

Всеки българин, който е пил греяна ракия, знае, че тя влияе върху организма отпускащо и лечебно. Една малка глътка от този народен еликсир е достатъчна за да ни сгрее и накара да се почувстваме положително и неописуемо. Предлагаме ви една изпитана народна рецепта, с която ще успеете да се предпазите, помогнете и/или излекувате от неприятните за зимата насинки и грипни симптоми.

РЕЦЕПТА ЗА ГРЕЯНА РАКИЯ С МЕД – ДОКАЗАН НАРОДЕН ЕЛЕКСИР ПРИ НАСТИНКИ

Продукти:

2 супени лъжици мед, 200 мл плодова (може и гроздова) ракия, 5-6 карамфилчета, (по желание: портокалови корички, или кора от лимон, или сушена ябълка, слива…) оттук нататък започват импровизациите, но „все пак става дума за ракия, не за ошав“, така че не прекалявайте

Приготвяне:

В джезве се карамелизира меда. Трябва да знаете, че меда карамелизира по-трудно, но пък той е по-дъхав дори и само като се разтопи, без да карамелизира. В последния момент се слагат подправките, след което се налива и ракията. Тънкостта е в това, течността да се махне от огъня в момента на завиране (както се казва, „да се обърне един път“). Пие се горещо, не можете да се изгорите, тъй като температурата на завиране е доста по-ниска. И още една тънкост – докато се пие, не се вдишва, иначе силното влияние на алкохола на  идва много скоро.

Всички ценители на хубавата домашна греяна ракия могат да усетят част от атмосферата, с която тя се прави в китния град Априлци! Под звуците на фолклорна музика се пренесете в празничната атмосфера на планинското градче!                        „Идеята на празника е опазването на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия.“ – думи на Деница Николова, организатор на фестивала. Автентичният символ на празника е гозбата приготвена на „големия чорбаджийски тиган” или т.нар. „Бабина гозба” – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук.