Начало Общество На браздата Българче в 11-ти клас отглежда сам биволи и овце

Българче в 11-ти клас отглежда сам биволи и овце

Българче в 11-ти клас отглежда сам биволи и овце17-годишният Бойко Байчев е отличен в националното състезание „Млад фермер“ и
планира да учи за зоотехник

МАКАР ДА Е САМО НА 17 ГОДИНИ, БОЙКО БАЙЧЕВ ОТ ПАВЛИКЕНИ ВЕЧЕ ИМА СЕРИОЗЕН ОПИТ В ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗНАЕ КАКВО Е ДА РАБОТИШ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР. Тийнейджърът сам се грижи за три бивола, които родителите му взели по негова инициатива за отглеждане в селската им къща в Недан. Там обаче има и 20 овце и една крава, които също станали ангажимент на единадесетокласника, докато баща му е зает. Бойко води животните на паша, дои ги, храни ги, играе си с тях, а те му отвръщат с любов.

Младежът планира в стопанството да бъдат въведени нови и модерни технологии, които да улеснят грижите за добитъка, и да направи необходимото за размножаването на четириногите.

Бойко е възпитаник на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Наскоро с класа си спечелил второ място на националното състезание, организирано от просветното министерство – „Млад фермер“, и трето място като индивидуален състезател. Отличното му представяне в категория „Животновъдство“ му донесло грамота, медал и купа.

Споделя, че смята да продължи образованието си в Тракийския университет в Стара
Загора, където да завърши за зоотехник.

Българче в 11-ти клас отглежда сам биволи и овце „От малък имам интерес към животновъдството. Запалих се покрай баща ми. КАТО
ДЕТЕ СЕ ВЛЮБИХ В ГРИЖИТЕ ЗА ДОБИТЪКА В СЕЛСКАТА НИ КЪЩА В НЕДАН И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАХ ДА ОТИДЕМ, за да храня животните. Не ми тежат грижите, чувствам се комфортно и смятам, че няма срамна работа. Докато още бях на онлайн обучение, идвах на село след часовете, а сега съм тук постоянно“, споделя Бойко.

17-годишното момче заяви, че имало голямо желание да отглежда биволи и бил много щастлив, че родителите му купили три малачета. Животните се казват Събка, Събчо и Янка, кръстени са на предишните собственици, но Бойко решил да не им сменя имената.

„Те се развиват по-бавно от кравите и догодина ще си вземем биволица, за да ги
размножим. Знам, че ще е необходимо доста време, но имам търпение, желание и вяра. Искам да станат 20 бивола“, разкрива амбицията си единадесетокласникът.

По думите му след две години ще може да започне добиването на биволско мляко.
Отчита като положителна тенденция това, че цената на суровината е еднаква за всички части на страната и няма сътресения както при краве млякото.

Българче в 11-ти клас отглежда сам биволи и овце Тийнейджърът заяви, че възможностите му за осигуряване на паша на животните не са много, тъй като местните фермери отдавна са си разпределили зелените площи.

„Водя ги на една поляна до дома. Аз съм най-младият пастир и често се случва
да се допитвам до останалите стопани, с които се срещам, ако нещо не ми е ясно.
Все пак човек не се ражда научен и се радвам, че те винаги ми помагат и ме съветват“, пояснява Бойко.

Той вече има планове за по-сериозното развитие на стопанството в Недан. Казва,
че когато навърши пълнолетие, ще кандидатства по европейската мярка за подпомагане на млади фермери. Именно наличието на подобни субсидии, според него, би върнало младите хора към животновъдството и земеделието у нас.

Борба.бг

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР