Начало Общество Новини Речта на Доналд Туск, която разплака българите! ВИДЕОТО събра хиляди реакции в...

Речта на Доналд Туск, която разплака българите! ВИДЕОТО събра хиляди реакции в мрежата!

Речта на Доналд Туск, която разплака българите! ВИДЕОТО събра хиляди реакции в мрежата!„Отечество любезно, как хубаво си ти“ С рецитиране на куплет от стихотворението на Иван Вазов започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Официалната церемония по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС се състоя на 11.01 в Народния театър.

Изявления направиха председателите на ЕК и ЕП Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на България Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова.

Истинска радост и положителни вълнения донесе обаче Доналд Туск, който произнесе цялата си реч на български език, рецитирайки в началото „Отечество любезно“ на Иван Вазов. Цялата зала го аплодира за неговият прекрасен избор, а емоциите достигнаха до сърцата на милиони българи. Социалните мрежи прегряха от споделяния, харесвания и коментари.

„Като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество.           Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони.                 Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте в последните години.
Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на западните Балкани. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност“, каза Доналд Туск.

Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, вие, които не сте загубили знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион.

Ето защо вярвам, че вашето председателство, ще е толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на световното по футбол. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, е сигурен Туск.

„От 11 години сме член на Съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. Ние знаем, че не трябва да има разделения помежду ни“. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, на която България застана начело на ЕС. „България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата, която е мост в Европа, каза още президентът. Той наблегна, че България поема председателството в труден момент: „Миграцията и тероризмът изискват диалог с големите съседи на Съюза“. „В едно съм убеден. Когато проблемите засягат всички ни ни трябват разбираема реч, ново самочувствие, доверие и надмогване на егоизма“, каза още президентът.

Целия запис от събитието ще намерите във видеото от стрийминга на Европейската комисия. Речта на Доналд Туск започва от 47:28 минута:

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР