Начало Общество Новини Румънският парламент гласува 40% вдигане на пенсиите! Нашите си вдигнаха техните заплати!

Румънският парламент гласува 40% вдигане на пенсиите! Нашите си вдигнаха техните заплати!

Румънският парламент гласува 40% вдигане на пенсиите! Нашите си вдигнаха техните заплати!Парламентът на Румъния одобри във вторник корекция на държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът на Румъния одобри във вторник корекция на държавния бюджет за 2020 г., включително поправка от социалдемократите за повишаване на пенсиите с 40%. Това съобщава Ajerpres.

За решението гласуваха 242 депутати и сенатори, 147 бяха против, а 11 се въздържаха.
От Социалдемократическа партия (СДП) внесоха редица изменения в проекто коригирането на бюджета, изготвено от правителството на Национално-либералната партия (ЛНП). Тези изменения предвиждат 40% увеличение на пенсиите от 1 септември, вместо 14%, предложени от либералите, както и увеличение на заплатите на учителите и отпускане на допълнителни средства за местните власти.

Освен това в понеделник Сенатът одобри законодателната инициатива на социалдемократите, според която на учителите в средните и висшите учебни заведения ще се изплаща месечна премия за риска от коронавирусна инфекция през целия период на извънредния режим в размер на 2 хиляди леи (над 400 евро). Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на депутатите.

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че измененията предполагат увеличение на разходите с 6,3% от БВП и призова парламентаристите да ги отхвърлят. Финансовият министър Флорин Кицу нарече измененията „агресия срещу икономическата стабилност на Румъния“. Националната банка на Румъния предупреди, че 40% увеличение на пенсиите ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит през 2021 г. с 11% от БВП. Представители на PNL обявиха, че ще обжалват решението, взето от парламента, в Конституционния съд.

Някои румънски наблюдатели са на мнение, че приемането на измененията в корекцията на държавния бюджет се дължи на предизборната кампания. Според вестник „Бурса“ (фондова борса) например, социалдемократите от парламентарното мнозинство настояват за тяхното одобрение, тъй като рейтингът им в социологическите проучвания напоследък пада. Местните избори трябва да се проведат в Румъния на 27 септември.

Предава: TV Eurocom

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР