Начало Общество Баба Цанка от Гложене сподели тайната си за огромните и вкусни домати!...

Баба Цанка от Гложене сподели тайната си за огромните и вкусни домати! За да станат такива ви трябва смес от…

Баба Цанка от Гложене сподели тайната си за огромните и вкусни домати! За да станат такива ви трябва смес от…
Снимка bgfermer.bg

Доматите са едни от любимите зеленчуци за трапезата на българина. Страната ни има вековна традиция в производството на този сочен и здравословен зеленчук. Едва ли има нещо по-желано и полезно предястие през лятото от прясна салата от розови домати.

Удоволствието става пълно, ако към тях добавим краставици, чушки, кромид и бяло сирене. Отглеждането на качествени домати обаче е специфичен занаят и изисква много труд, грижи за растенията и специални трикове, за да бъдат опазени от най-безмилостния им враг – брашнестата мана.

Тя се появява обикновено след дъжд, когато времето отново се поправи. Ако не се вземат адекватни мерки, последиците могат да компрометират реколтата – пожълтели листа, загинали растения и недоразвити завръзи. А най-лошото е, че болестта е заразна и се разпространява в цялата градина.
Тайната си за това как произвежда прекрасни и огромни домати разкри Цанка Йорданова от с. Гложене, Тетевенско пред bgfermer.bg.

Ето и нейната доказана рецепта:
С прилагането й тя показа поредната отлична реколта, а рекордьорът на двора й е домат с внушителното тегло от 1,1 килограма! Цанка обработва доматените си насаждения с разтвор от 10 литра вода, 1 кофичка кисело мляко, 1 супена лъжица сода бикарбонат и 20 грама син камък.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР