Начало Общество Авто Тест на акумулатори. Кои се справят най-добре на студа?

Тест на акумулатори. Кои се справят най-добре на студа?

Тест на акумулатори. Кои се справят най-добре на студа? Резултатите от продължителен тест на 14 популярни модела вносни акумулатори, в който е изследвана способността им да запазват заряда си, публикува сайта Autoparad. Батериите са разделени условно на две групи, наречени „европейска“ и „азиатска“.

В първата категория попадат акумулатори на марките Bosch и Varta (Германия), Storm (Полша), Golden Horse (Унгария), Mutlu (Турция), Banner (Австрия) и TAB (Словения). За изпитанията са избрани модели с размер 242х175х190 мм и максималния в гамата капацитет и пусков ток. Така окончателната селекция включва седем батерии със заряд от 62 до 66 Ah и заявена от производителя сила на тока при студен пуск (ТСП) от 520 до 640 A, пише факти.бг.

В „азиатската“ група са включени акумулатори на марките Furukawa (Япония), Topla (Словения), Exide (САЩ, Испания), Deka (САЩ), както и корейските Delkor, Hankook и Sebang с размер 232х172х200 мм и номинален капацитет от 65 до 70 Ah и заявена сила на тока при студен пуск от 580 до 660 А.

Измерването на способността на акумулатора да запазва заряда си се смята за най-меродавния тест за качествата му. Батериите се продават заредени, но по пътя от завода до магазина често престояват неизвестно дълго в складове. Гаранция за съхранението и обслужването им през това време не може да даде нито един търговец.

По правило продавачът би трябвало да демонстрира пред купувача изправността и заряда на новия акумулатор. Такъв тест обаче дава само приблизителна представа за експлоатационните параметри на батерията и не доказва по никакъв начин колко дълго се запазва зарядът.

Всички акумулатори в теста на Autoparad са заредени на 100% и след това са оставени на съхранение в склад с температура между +22 и +27 градуса по Целзий за 2 месеца. След престоя батериите са преместени без дозареждане в хладилна камера с температура -18 градуса за едно денонощие.

Същинският тест симулира студен старт, при който всеки от акумулаторите трябва да осигури 30-секунден разряд с 60% от заявената от производителя сила на тока при студен пуск (ТСП). За показател за работоспособността на батерията се смята остатъчното напрежение в клемите, което не бива да бъде под 8.0 волта. Колкото по-високо е то, толкова по-добре.

Повечето от акумулаторите в теста се справят с нормативите, като някои модели запазват солиден заряд. Изключение прави само една батерия, чиито предел на възможностите се оказват под „прага“.

Най-добри резултати в „европейската“ група показват акумулаторите на TAB и Banner. При тях остатъчното напрежение след „студения пуск“ варира между 9.05-9.08 V или доста над норматива. В средата на класирането с резултати 8.85-8.96 волта са Bosch, Varta и Mutlu. Най-слаб волтаж, но в рамките на допустимото (8.51 до 8.62 волта), имат батериите на Golden Horse и Storm.

Лидери при „азиатците“ са акумулаторите на Delkor и Sebang, при които остатъчното напрежение е 8.85-8.96 волта. Малко след тях с 8.52-8.55 V се подреждат Topla и Deka, а в дъното са Exide и Hankook с 8.31-8.45 волта. Единствената батерия, която не покрива минимума за остатъчен заряд от 8 V, е Furukawa FB7000 80D23L.

Изследването завършва с гореща препоръка да се подлагат на проверка дори и чисто нови акумулатори. Те трябва да бъдат оглеждани за видими физически дефекти и задължително да се заредят преди монтаж. В градски условия батерията недозарежда регулярно заради натоварванията от стартовете в студените утрини и кратките пътувания, което може да съкрати живота ѝ за 2-3 месеца.

Споделете вашия опит по темата. С коя марка акумулатор сте в момента и/или с кой сте изкарвали най-дълго време?

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР