Site icon Опознай България

Малка Швейцария от ПЛОЧИ изгради майстор в Плочник. Ще се ИЗУМИТЕ какво е направил този човек в Родопите (СНИМКИ)

%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba-%d0%b2-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%baДимитър Ташев е горд родопчанин, роден до Райково, а от 25 години е символа на легендарното родопско село Плочник. Неговата жена – леля Руска, е от Пловдив. Двамата са си построили един малък семеен рай от камък и дърво в планината.

Бай Димитър и Руска са хората, които единствени живеят в Плочник през цялата година. И се борят в еднометрови снегове, когато животът в селото почти замира и когато няма дори един кибрит или хляб откъде да купиш. Затова и ги наричат „Душата на Горен Плочник”.

В Плочник хората живеят здравословно, но знаят как да се забавляват. Една от улиците е с табела с име: Булевард „Баба Калифорния”. Широка е 2 метра и дори не е покрита с турски калдъръм – родопската красота с трева, дива лоза и китки.

Къщата на бай Димитър е невиждан образец  на каменната архитектура. Всеки камък е изпипан, всяка фуга е запълнена. Дворът му е ограден от саксии, направени от лепени каменни плочи. До входната му врата тече извор през цялата година.

   Къщата за гости

Г-н Ташев е сърцето на Плочник – на 81 години е и рядко спира да почива. Ако не ходи за гъби, ще майстори нещо в двора си. Ей така, между другото, за две години построил нова къща, където посреща приятелите си. „Все има някаква работа – отсреща на скалите живее орел – ако не направиш телен навес навреме, ще отмъкне всички кокошки. И кози гледахме, и на тях посяга”, споделя Димитър. И докато казва това, орелът се зорко лети над главите ни.

Витата стълба за къщата за гости

Като фея на градината пред каменната къща се грижи леля Руска. От всеки ъгъл надничат различни градински цветя.

                              Винаги остава зимата в Плочник, въпреки студа и това, че има приличен апартамент в Пловдив. Зимата тук е толкова люта, че ручеят до входната му врата се превръща в леден ботуш.

Няколко години в селото идвал на гости някакъв холандец. Харесвала му дивата и естествена природа. „Той това обясняваше – и в Холандия имат някакви гори. Но са оразмерени, оградени и в тях няма нищо диво. Казваше, че тук усеща най-истински природата”, разказва за него леля Руска.

Леля Руска е изпитала на гърба си зимното оцеляване на място, което допреди 8 години нямаше електричество. Понеже няма откъде да купи кашкавал, има технология за консервирането му в буркани. Така си имат от него до пролетта и съхранява и другата си зимнина по този начин.

Димитър е майстор по всичко. Измайсторил си е от слепени една с друга каменни плочи летен хладилник. От специални чучури пуска в този съд да тече вода и там си охлажда динята или питиета. Направил си е също вита стълба от вградени под ъгъл дебели каменни плочи. „В къщата ми всичко е естетично и красиво като в швейцарски дом“, казва гордият собственик. Каменната дневна е облицована с дървена ламперия. Отоплението е с камина или с печка на дърва. Има съвременна баня и тоалетна.

Село Плочник е от най-желаните дестинации за любители на природата. /Марица.бг

Exit mobile version