Site icon Опознай България

Позор! Без ограничения за граждани на ЕС да купуват земи у нас!

Позор! Без ограничения за граждани на ЕС да купуват земи у нас!България вече няма обосновани причини да продължава да налага ограничения за продажба на на земеделска земя на чужденци. Брюксел обяви, че страните членки не могат да забраняват трансгранични сделки с ниви, както и продажбата им на фирми, а също така не могат да поставят условие за селскостопанска квалификация на купувача и изискване той задължително да я обработва, пише фермера.бг.

Европейската комисия публикува документ с указания, които да подпомогнат държавите членки при защитата на нивите им от спекулативни цени и прекомерната концентрация на собствеността. Евронаръчникът ясно определя каква може да е държавната намеса на този пазар и изрично посочва, че са неправомерни всякакви ограничения на чуждите инвестиции в закупуването на земеделска земя.

Точно очакването на тези насоки послужи за оправдание на управляващите да отложат разглеждането на внесени от земеделското министерство законови поправки за отпадане на въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години при покупката на земеделска земя в България. Заради това ограничение страната ни бе заплашена от Брюксел с минимум 830 хил. евро еднократна глоба и ежедневна санкция от 660 евро до отпадането му.

След бързата и оправдана реакция на опозицията срещу премахването на ограничението, управляващите решиха да изчакат публикуваните насоки, поискани от Европейския парламент заради наказателните процедури срещу България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, с което реално бяха замразени процедурите.

Времето обаче лети и правителството вече трябва да реши дали да предприеме крачката с премахването на забраната за продажба на ниви на чужденци, ако не иска да плаща огромните санкции. То обаче ще трябва да се вземе предвид и указанията, отправени от Брюксел за позволените и непозволените ограничения при сделките с ниви.

Exit mobile version