Начало Туризъм 100-те НТО В Абритус е намерено най-голямото златно съкровище от монети в България. Вижте...

В Абритус е намерено най-голямото златно съкровище от монети в България. Вижте великата история на този древен град и го посетете (Снимки)

Източник: travelBulgarianews

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус близо до Разград. То тежало цели 4 килограма и се състояло от 835 монети от 5 век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники.

Заради факта, че монетите били уникално запазени историците смятат, че те са част от държавна хазна. Върху северите има знак, който гарантира златното им съдържание. Съкровището били скрито при атаките и разрушаването на града и по този начин се съхранило до наши дни.

В историческия музей до археологическия резерват Абритус освен богата нумезматична колекция можете да видите още статуетка от световноизвестната тракийска гробница в Свещари. Статуетката на богинята Нике е от 3 век преди Христа. В музея е изложен уникален експонат на направеният през 4 век преди Христа от чисто злато Пегас, намерен до село Вазово. Той е без аналог в световната археология. Крилатият кон тежи 475,5 грама. В музея е изложена само половината от Пегас, защото другата половина била счупена от един тракторист при разкопаването на находката, който предложил долната част на безценната и изящна находка за пепелник на приятелите си. Оказало се, че скоро след това тя изчезнала. В музея ще видите и други изключителни предмети, които ще ви запознаят с вековната история на Абритус, тракийското поселище, заселването на римски войници и разрастването на кастела до римски град.

В 12-те зали на интерактивния музей на Абритус можете по забавен начин заедно с децата си да научите повече за историята на мястото, по какъв начин е бил изграден и функционирал града и как са живели хората в него, каква е била римската мода, любопитни факти за периода, както и как се е развила последната битка на император Траян Деций. Той намира смъртта си край Абритус заедно с 30 000 -та си армия при битка срещу готите през 251 г.

Но не оставайте с впечатление, че всички богатства на Абритус са затворени зад четири стени. Мястото е превърнато и в музей на открито. В парковата част на Абритус можете да разгледате 70 епиграфски паметника с надписи на гръцки и латински. Като сред надгробните плочи има още християнски, мюсюлмански и арменски.

Площта на археологическия резерват е 3200 кв. м. На мястото можете да отличите останките от вътрешния двор и резеденцията на висш държавен магистрат. В двора се издигнати и запазени римско-йонийски колони. Те и мястото между постаментите са любимо място за незабравими фотоси на туристите.

Абритус е включен в списъка на 100-те национални обекта. От 1-ви ноември до 31-ви март през уикенда резерватът може да бъде посетен само по предварителна заявка. През седмицата работи от 9 до 17 часа. През останалото време от годината мястото е отворено през същите часове, но без почивен ден. Цените за вход, както за повечето български музеи са на достъпна цена. 2,50 лв. струва входът, като за ученици и студенти цената е 80 ст. За хората в неравностойно положение няма такса. Екскурзоводската беседа струва 5 лв. /travelbulgaria.news

По информация от нашата читателка Николинка Неделчева:

Около 80 дка е откритата част за разглеждане. Можете да разгледате изцяло укрепителната система, жилищна сграда, манастирски комплекс и вила Урбана. 2 лапидария са на Ваше разположение. В тях са експонирана каменна пластика, която включва надгробни паметници, архитектурни детайли и жертвеници. Алеи и пътеки ще ви отведат до всяко място от крепостната стена. Кула 17 е издигната в естествени размери от камък и метал. На 15 метър има наблюдателна площадка. За Вас ще се погрижат високо квалифицирани екскурзоводи и аниматори. Експозицията с оригиналните находки ще Ви покаже историята на това място от 18 000 години пр.Хр. до края на Второ българско царство. Уникални находки ще видите от всички периоди, а в интерактивния музей ще изживеете невероятни мигове – да си отсечете монета до обличана и снимане, както с бойно снаряжение така и с ежедневни дрехи от римския период. Заповядайте!

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР