Начало Туризъм Изумително: Огромна подводна река тече на дъното на Черно море

Изумително: Огромна подводна река тече на дъното на Черно море

Изумително: Огромна подводна река тече на дъното на Черно мореЛюбопитен факт е, че ако реката беше на повърхността, то тя щеше да се нареди на 6-то място в света по пълноводие! (22 хил. куб. метра в секунда).

Учените от университета в Лийдс са направили откритието чрез роботизирана подводница, изпратена да изследва дълбок канал, открит на дъното на морето. В канала се движила вода, подобно на река на сушата, но съдържанието й е много по-солено от тази на околната.

Изумително: Огромна подводна река тече на дъното на Черно море
Снимка: Университет в Лийдс

Подводната река, която на места достига дълбочина 35 м, има бързеи и водопади, приличащи на земните им еквиваленти. Тя тече само около 60 км, докато стигне до ръба на морския шелф и се влее в дълбокото море. Широчината на реката е приблизително 970 м, а скоростта на водата около 7,5 км/ч.
Подводната река, открита от д-р Парсънс и неговите колеги, произлиза от солената вода, преминаваща през Босфора от Средиземно в Черно море, където водата има по-ниско съдържание на сол.

Реката се образува в подобен обем именно поради срещата на много по-солената и тежка вода от Средиземно море с тази на Черно, обясняват учените. „Водата в каналите по дъното е по-плътна от околната, тъй като е по-солена и съдържа повече седименти“, обяснява д-р Дан Парсънс, шеф на открилия я екип. „Именно това й дава възможност да тече подобно на истинска река.“

Източник: Telegraph.co.uk

Половината от Водата в Черно Море идва от тайна подземна река. За нея не се шуми много, защото е толкова голяма, че в нея могат да преминават и подводници.
И за разлика от Босфора – над нея няма контрол.
В тази река има феномен – не важи закона на Кореолис и теченията и се завихрят на обратно – за разликата от цялата останала вода на планетата, която се завърта предсказуемо, в зависимост от това в кое кълбо се намира.

Петър Евтимов /фб пост/

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР