Начало Успели българи Талантливите деца на България Нюргюл Салимова: Детето-Чудо на Българския шах изуми света

Нюргюл Салимова: Детето-Чудо на Българския шах изуми света

Нюргюл Салимова: Детето-Чудо на Българския шах изуми светаЗНАЕТЕ ЛИ КОЯ Е НЮРГЮЛ САЛИМОВА ?!

Повечето от вас – едва ли. Не е като Тита или Сузанита.
НУРГЮЛ САЛИМОВА е Детето-Чудо на Българския шах. И вече е с най-високата шахматна степен – „Гросмайстор за мъже”. След изключително силното си представяне на международния шахматен турнир в Белград 16-годишната българка е със завидния ЕЛО коефициент от 2416 точки.

Родена на 2 юни (ех, че символично!) 2003 година в село Крепча, област Търговище. Играе шах от четири годишна. С дядо си. На шест вече взима участие в турнири. В интервю за Българско национално радио споделя: „Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата. Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики.

Да, трудно е, защото след училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет. Нямам много време за учене. Пиша си домашните, ако имам важен урок, гледам да го науча и става доста късно. И за съжаление, сутринта винаги съм изморена. Но вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.” Убедена е, че …„Успехите се Постигат с Много Труд и Постоянство.”

взето от интернет.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР