Начало Общество Здраве Д-р Неделя Щонова е на 51 години, но изглежда с 20 години...

Д-р Неделя Щонова е на 51 години, но изглежда с 20 години по-млада

Д-р Неделя Щонова е на 51 години, но изглежда с 20 години по-млада
снимка: news2

Д-р Неделя Щонова е на 51 години, но изглежда с 20 години по-млада. Тя неведнъж е заявявала, че е голям фен на физическата активност, което си личи по страхотната й форма, в която се намира.

Ето какво съветва невроложката в своя профил в Инстаграм:

„Да заредим батериите! Физическата активност пази мозъка. Актуалните изследвания върху Алцхаймер показват, че митохондриалният протеин PITRM1 е свързан с натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, като тези плаки водят до невронална дегенерация и прогресия на заболяването. Дисфункцията на митохондриите в мозъчните клетки се приема като ранен сигнал за развитие болест на Алцхаймер.

Митохондрията е органел, наричан „електроцентрала“ в клетката. Има сложна паралелна връзка между митохондриална дисфункция и болест на Алцхаймер. Затова – да се грижим за митохондриалната си динамика всеки ден! Как? Със спорт, движение и физическа активност!“.

Специалистката разкрива и че е изключително важно да знаем, че за това сериозно заболяване всъщност съществува и профилактика: „Въпреки че медицината днес в някаква степен може да управлява курса на заболяването, реално към момента НЕ съществува ефективна фармакологична интервенция, тоест НЯМА дефинитивно излекуване от деменция или болест на Алцхаймер. Но! Науката е категорична – най-ефективната нелекарствена стратегия, за профилактика в тази посока – това са упражненията и физическата активност.

Тоест профилактика – ИМА! Движението, без значение дали аеробно или анаеробно – е суперхрана за мозъка. Научно е доказано – връзката между добра физическа форма и мозъчно здраве е безспорна!“.

Тя допълва още, че не е необходимо да бъдем специалисти, за да бъдем активни и да спортуваме често: „Ама всъщност … дори няма нужда чак толкова много да разбираме от митохондриална динамика.

Нека просто се забавляваме, докато спортуваме, винаги може да направим тренировката не скучна, а приятна, пълна с настроение и хубава музика. Не се страхувайте да опитвате и по-забавни подходи към уредите във фитнес залата.

Важното е да се движим. Променете атмосферата.

Важно е настроението, желанието и енергията!

Мозъкът ще ни бъде безкрайно благодарен.

А и един ден … като сме с буден ум дори на 100 години … близките също ще ни се радват …

Така че … да действаме!“

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР