Начало Общество Защо Тодор Живков удря шамар на турския премиер през 1978 г. в...

Защо Тодор Живков удря шамар на турския премиер през 1978 г. в Одрин

СПОДЕЛИ

Случката не се разчула по медиите в България, защото Тато градял примерно поведение

В началото на 70-те години на 20-ти век възникват няколко конфликтни ситуации между Народна Република България и Република Турция.

Стигна се дотам, че Тодор Живков удари шамар на турския премиер.Тази случка не се разпространила през медиите в България, защото Живков градял благ образ пред българското общество, припомня informiran.net.

Много турци, обаче още помнят тази обида.

На територията на нашата страна са били засечени множество дейности на турските тайни служби. През 73-та Тодор Живков заплашва, че можем скоро да започнем с масови арести на турски шпиони.

Така успоредно с „Възродителния процес“ Държавна сигурност извършва хиляди задържания и разпити на хора, които са заподозряни в съучастие с турски агенти на територията на България.

В края на 1977г. Държавна сигурност арестува 16 турски шпиони, които са разполагали със специализирана техника и екипирока. Турските агенти са извършили и убийство на български войник, който разкрил двама от тях.

Под предтекст да се обсъди Възродителния процес турската държава кани Тодор Живков в Одрин на дипломатическа среща.

Реалната причина за това била договаряне на условията за освобождаване на турските агенти.

Как Тодор Живков удари шамар на турския премиер Сюлейман Демирел в Одрин:

На 02.Август сутринта Живков пристига с антуража си в турския град и е посрещнат от Демирел с всички почести.

В началото разговорите преминали с добър тон, което било характерно и за двамата политици.

Когато започнали обсъждането за освобождаването на агентите, Живков отговорил, че Турция няма какво да предложи в замяна на свободата им.

Демирел предложил различни отстъпки от страна на Турция, но Тодор Живков обяснил, че България няма гаранция, тези отстъпки да останат и след освобождаването на шпионите.

Демирел останал без козове и казал, че Турция няма да търпи такова унижение. Ден след вдигането на оръжейното ембарго от САЩ над Турция той имал самочувствието да намекне за военна заплаха. Казал че само за 3 дни може да мобилизира 9 милиона мъже в армията си, което надвишава цялото население на България.

Тогава бил прекъснат от силната и звучна плесница на Тодор Живков.

По думи на Людмила Живкова по лицето на турския премиер се виждали много емоции. От изненада и страх до гняв и увереност.

Той бързо се свестил и спрял реакцията на охраната си.

Тогава Тодор Живков му казал:

  Запомни тази плесница и си я спомняй всеки път,  когато си помислиш подобно нещо!

Турция била беззащитна в този случай.

По това време България имала една от десетте най-мощни армии в света.

Въпреки че официалните данни показвали, че ракетните войски на България притежават около 200 балестични ракети, то тайните служби на Демирел му давали информация, че българските ракети са много повече.

България заплашвала и имала всички условия и възможности да изпепели двайсетте най-големи града на 42-милионна Турция.

ВВС имали способността да унищожат останалата част от турската армия, а голямото количество танкове и вертолети е могло да установи траен контрол над европейската част от турската държава.

Сюлейман Демирел знаел, че не може да разчита на САЩ, водени от Джими Картър, който наблягал на икономическата политика. След Виетнам американците не искали да чуят за друга сериозна война. Именно затова избрали президент като Картър.

След тази среща Демирел останал приятел на България до края на живота си.

По-късно той станал един от най-дълго управлявалите турски президенти и докато е бил във властта, Турция е била в мирни отношения с България.

Коментар с ред. от Фб: Тато, Бог да го прости беше простоват и народен човек, но не нагъл и винаги гледаше политиката му да бъде в защита и полза на България както с СССР така и с Турция и останалите държави ! Ако беше той щеше да вземе парите , които дължаха и Либия , но сегашните батета, прасета, тюфлеци и теляци, /мишки и лизачи – по килограми не по умения / нямат топки ! Тато щеше ли да разреши циганите да се замозабравят – НЕ , или турците да си помислят да съдят България за възродителния процес, при положение че толкова поразии направиха, пак НЕ , щеше ли да разреши да има партия ДПС , НЕ ! Щеше ли да разреши 240 в парламента да се лигавят и да ги хрантутим , НЕ, защото парламента се свикваше само и единствено за пленуми за 2-3дни и кой откъде е ! Дефакто ни управляваше един централен комитет от 20-на човека и това е , / което многократно предлагам да стане и сега – без тези 240 / още повече ,че в момента в България са останали около 5млн., колкото по брой е една европейска държава, която се управлява само от един КМЕТ, а да ги хрантутим тези тюфлеци е кощунство ! И още много, много НЕ – та ! Мога да дам още примери и сравнения, но има ли кой да чуе ?

8 КОМЕНТАРА

  1. Един Български водач ,с който можем да се гордеем. Ние май не го правим. ЗАЩО-?.ЗАЩОТО „ЧИЧО САМ „ЩЕ НИ СЕ ОБИДИ.

  2. Незнам дали е истина, но наистина Тато беше същата година лятото беше в Одрин. Пристигането му съвпадна със стачка и безредици на студенти в Одрин. Баща ми работеше в консулството по това време и затова съм сигурен за посещението.

  3. Сега сме жалко подобие на държава. Вече нямаме армия, промишленост, пенсии, здравеопазване, образование и управляващи. Само гнусни гей паради и безгръбначни гъзоблизци в парламента.

  4. ,,боят настана,,грабвайте телата който е бил в казармата знае какво да прави,мишки кораба потъва ,от сън дълбок се събоди о робее и българин се наречи….

  5. Само че възродителният процес беше 1985 г. Абсурд да сме имали една от 10-те най-силни армии – откъде такъв финансов, технологичен, човешки и прочее ресурс!?? Единственото, което ни е давало кураж, беше Варшавският договор и мощта на Съветския съюз в него.

    • България имаше втората по сила армия на Балканите при социализма.Служил съм,дори съм запасен офицер.Бяхме първи по ракетни войски,втори по сухопътните войски и военно-въздушни сили и трети по флот.Гоеорим за количество .Качеството на оръжията бе дори малко по-добро от съседите,че и от повечето колеги във Варшавския договор.Мокя, който не е служил,не познава военното дело, да НЕ се се изказва Честит 8-ми март на дамите и много Благодат на всички за предстоящите Пасхални и Великденските празници.

    • Вие кога бяхте в армията,че знаете.Аз съм бил и е напълно възможно,отделно че зад гърба ти беше вършавския блок който няма нищо общо с нато.А относно финансите ,вместо както сега се крадат милиарди тогава влизаха в държавата.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР