Начало Туризъм 100-те НТО Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода,...

Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!

Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!Камилите – Хисаря, фото: Любен Акълийски

В централна България се намира един от най-красивите и примамливи за туристите градове в страната – Хисаря. Той е известен с това, че над него никога не надвисват мъгли. Освен това Хисаря сякаш е любимо място за слънчевите лъчи, като температурите са приятни и зими и лете.

В градчето има и минерални извори с лечебни свойства. Вероятно поради тази причина той е известна дестинация не само за съвременните хора, но и за древните.
Още в праисторията на това място е имало селище, по-късно то е развито от траките.

Разцвет града преживява по времето на римляните, като император Диоклециан го провъзгласява за град. След това започва и масивното строителство на различни сгради, римски гробници, амфитеатър  и крепостни стени.Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!фото: Luben Akaliiski

Всички те са останали непокътнати от времето и са любима дестинация за много туристи, както от страната, така и от чужбина.  Града е преживял възход и падение на няколко империи, поради което той се е обогатявал и развивал през вековете, а отпечатъците на всеки владетел и култура все още са там. Всеки посетител на Хисаря може да се наслади на архитектурата, която е устояла и до днес на различните политически и природни катаклизми, връхлетяли страната ни. Hisar2В града, намиращ се в пределите на древната крепост, са запазени всички исторически паметници, като амфитеатъра, римските гробници, казармите, обществените сгради, християнските базилики, множеството древни вили. Град Хисаря е истинска историческа съкровищница. Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!

Архитектурни паметници могат да се открият, както в града, така и в околностите му. Край град Хисаря се намира село Старосел, а край него е най-големия тракийски комплекс в страната.

HisarОсвен древната си история и антична архитектура, град Хисаря може да се похвали и с прекрасната си природа, която сякаш е дар от небесата. Около града се простират над 700 декара прохладни паркове. Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!             гр. Хисаря – събор Хайдут Генчо

Това с което най-много е известен града са минералните му извори. Те имат лечебни свойства, като десетки хора страдащи от стомашни, чернодробни, бъбречни или гръбначни проблеми, намират лек именно в тези води.Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!Девойката, която стоварила поднос върху главата на Хасан бей и го убила.         Легендата за извора Момина сълза-Хисаря.

Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!църквата „Св. Пантелеймон“ в Хисаря

Комбинацията от чист въздух, лечебни извори, антична история и прекрасна природа, правят градчето предпочитана туристическа дестинация.

Хисаря – място за почивка и релакс. Потопете се в минерална вода, история и легенди. ВИДЕО!Възможностите за настаняване в Хисаря са много.  Лесно могат да се намерят от семейни къщи, предлагащи стаи, до четири звездни хотели. Много голяма част от хотелите са оборудвани със спа и балнеологични центрове. Желаещите да спортуват също могат да са спокойни, защото курорта предлага възможности за практикуване на тенис, футбол, баскетбол, волейбол, колоездене, плуване в закрити минерални басейни и много други.Хисаря - нощ

Района около Хисаря е известен със своето лозаро-винарство. Избите предлагат дегустация на различни видове вино, а това също е част от туристическите забележителности за тази част от България.

В града има и туристически център, който предлага на желаещите обиколка с екскурзовод, туристическа анимация, пешеходни и вело маршрути. От там човек може да си закупи и информационни материали или сувенири.

Поглед от високо над гр. Хисаря заснето с дрон.
Оператор Милчо Йовчев.
автор: Скай Хай ЕООД