Начало Култура Руфинка Болна Легнала – Васил Михайлов (ВИДЕО)

Руфинка Болна Легнала – Васил Михайлов (ВИДЕО)

Руфинка Болна Легнала - Васил Михайлов (ВИДЕО)Велика българска песен и велик изпълнител! Думите ще са винаги малко и недостатъчни пред това, което ще чуем. Малко са тези, които знаят, че девойката, възпята в песента „Руфинка е болна легнала“, е действителна личност. Тя е най-популярният жител на смолянското село Попрелка. Нейната история трогнала хората преди повече от 150 години.

Младото момиче било изтъкано от добродетели- работлива и много красива била Руфинка. В нея се влюбил напет момък от съседното село Надарци. Но за голямо съжаление коварна болест сполетяла момичето и не след дълго увехнала една млада душа.

Тежката участ на младите трогнала до сълзи народа и не след дълго била измислена елегичната песен, възпяваща трагедията на ранната моминска кончина. Песента добива широка популярност след излъчването на филма „Краят на песента“, където големият български актьор Васил Михайлов я изпълнява. А днес, в същото това селце има поставена надгробна плоча на девойката- от едната страна е името й, а от другата е изписан част от текста на песента. Гранитната плоча е дело на каменоделецът Атанас Арбалиев. А инициативата за този мемориал е на председателят на Районната занаятчийска камара – Смолян инж. Недко Пашамов. Любопитното е, че в района на село Попрелка има само едно място, на което расте цветето Кандилка- и това е на гроба на Руфинка…

Една от най-тежките и най-дълбоките народни песни.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР