Начало Туризъм Села Страховито: Кое е селото, напуснато за един ден и защо?

Страховито: Кое е селото, напуснато за един ден и защо?

Страховито: Кое е селото, напуснато за един ден и защо?
Старата плевня в селото

Защо хората са избягали от селото и какво се е случило? Ще разберем от видеото.
24 часа в селото, което е напуснато за една нощ по странни, мистериозни и все още незнайни причини.

Село Бумалча е едно познато име. Това е едно село разположено до Трявна, за което се носи легенда, че е изоставено за една нощ накъде между 1964 и 1966 година. Какво се е случило и какви са версиите, предстои да надникнем и разберем повече.

Самото село е разположено в Стара планина, над Плачковци, близо до Трявна. Пътят до него е черен и на места доста труден, не се пробвайте с лек автомобил. Добре е да стигнете или пеша или с джип.

В България има много изоставени села и в Родопите, и в Рила и Пирин, но това тук е различно. За него се носят страховити легенди, че е изоставено буквално за една нощ. Носи се предание, че в миналото, че имало пастир на име Малчо и когато турците минавали викали Бу, Малчо, или виж, Малчо. Оттам идва и името му – Бумалча.

Интересът ни към селото беше предизвикан, когато гледахме снимки как наистина къщите и всичко в тях е изоставено. Призрачните гледки на креватчета с постлани чаршафи наистина ни стресна и решихме да научим малко повече са историята му. Намерихме статии, които датират още от 99-та година и снимки на къщи, които са превземани от времето, но нищо общо със съборетини. Те разказват, че са заварили къщи все едно приготвени за вечеря, с вилици и ножове по масите, чаши и тенджери на печките. Сякаш очакват всеки момент стопаните да се приберат. Злокобно, наистина!

Надяваме се да ви е интересно! Приятно гледане!

Източник: The Clashers

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР