Начало Туризъм На море Морето тази година е прекрасно тюркоазеносиньо! Защото… (Снимки)

Морето тази година е прекрасно тюркоазеносиньо! Защото… (Снимки)

Морето тази година е прекрасно тюркоазеносиньо! Защото... (Снимки)
Ахтопол уникално синьо море, фото: Върбан Войков
Тази година цветът на прекрасната ни морска шир е наистина великолепен! Това споделят увеличаващите се туристи, както и щастливите жители на южните ни морски курорти.

Живеещите край морето, както и растящия брой желаещи да почиват в южните ни курорти туристи, остават без думи от величествения тюркоазеносин цвят на безценното ни Черно море.

„Става въпрос за специфичен вид фитопланктон, който притежава такова характерно оцветяване. Той е типичен за този период от годината и не е свързан с притеснителни нива на замърсяване или други неспецифични явления”, уточняват от Басейновата дирекция.

Планктонът са микроскопични организми, които се хранят с разтворените във водата нутриенти. С него пък се хранят рибите, мидите и другите морски обитатели. Цъфтежът му обаче може да доведе до недостиг на кислород в морето.

Морето тази година е прекрасно тюркоазеносиньо! Защото... (Снимки)
Ахтопол, фото: Върбан Войков

Неземно красиво изглежда черноморското ни крайбрежие в този цвят, заснето от високо. Факт е обаче, че водата, наситена с планктон не е толкова приятна за любителите на подводните приключения. При нормална видимост от около 7-8 м, сега е само около два.

Цъфтежът на планктона не крие опасности за здравето на хората, разказват специалистите. /Десант.нет

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР