Начало Туризъм UNESCO обекти Непознатата България: Болгар пази богата история в сърцето на Русия

Непознатата България: Болгар пази богата история в сърцето на Русия

Непознатата България: Болгар пази богата история в сърцето на РусияПрабългарите: Кубрат и петимата му синове,

Източник: Russia Beyond

Ще ви заведем в един древен братовчед на нашата родина, за който малцина са чували.

Славянска страна в южната част на Балканите, известна със своите плажове, рози и ски курорти. Това вероятно е първото нещо, за което се сещат чужденците, когато чуят името „България“.

Но коя е другата България – тази в сърцето на Русия?

Всъщност днешна България си има един по-малко известен братовчед, скрит в хинтерландите на Република Татарстан: Болгар. Въпреки че може би е по-малко известен, Болгар има също толкова прословута история, която го превръща в един от най-древните градове в Русия.

Много преди да се появят монголите и хуните евразийската степ се владее от друга голяма тюркска империя – тази на прабългарите, чиято държава се намира около Азовско море (съвременна Русия и Украйна). Умели както в създаването на държави, така и във военното изкуство, те строят масивни каменни крепости където и да стъпят. Под легендарното управление на хан Кубрат Прабългарска империя обхваща голяма част от Черноморското крайбрежие.

След смъртта на Кубрат обаче петимата му синове решават да разделят пътищата си, като всеки от тях тръгва в различна посока, за да създаде своя собствена държава. Най-голям успех имат Аспарух, който основава днешна България, и Котраг, който поема на север по Волга.

Ренесанс по Волга

В крайна сметка българите на Котраг се заселват на брега на река Волга и сформират великия град Болгар, истински евразийски метрополис. След няколко стълкновения със съседите си волжките българи създават огромна империя в сърцето на Русия.

През 922 г. владетелят Айдай хан въвежда исляма и инвестира в изграждането на медреси (ислямски училища) и джамии. Същевременно неговата държава се превръща в главен посредник по Пътя на коприната. Надгробните плочи свидетелстват за голям еврейски и арменски окръг, а пътници като Ибн Фадлан приветстват сериозното отношение на владетеля към образованието. Болгар се превръща в център на ислямската цивилизация в Източна Европа.

Дълго след хуните, монголите и руснаците Болгар продължава да е важен обект в Русия. Сгушени в спокойния завой на река Волга, останките на града включват каменни църкви, джамии и гробници, които свидетелстват за силна държава, опитна в строителството.

Непознатата България: Болгар пази богата история в сърцето на Русия Голямото Минаре и руините на Катедралната джамия, XIV век .; в далечината се вижда и църква „Успенская“ , XVIII век

Тези останки от Волжка България са смятани за корена на всички мюсюлмани, живеещи днес около Волга, особено татарите и башкирите. Веднъж годишно те посещават Болгар за религиозно поклонение, известно като „малкия хадж“. И до днес мнозина татари определят произхода си като български.

Национална значимост

Болгар не е просто регионален паметник. Той е официален обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, признат за неразделна част от историята на цялата руска нация. Всъщност Болгар е първият защитен паметник на културното наследство в цяла Русия.

През юли 1722 г. Петър Велики лично заповядва на губернатора на Тартастан да ремонтира обекта:

„Г-н Губернатор! По време на престоя ни в Болгар видяхме, че древните болгарски камбани са разрушени и трябва да бъдат възстановени. Поради тази причина изпратете там дванадесет или петнадесет майстори“.

Ставам дума за това, че Болгар е там преди Зимния дворец, Кремъл или Новгород да съществуват. Той е дом на тайнствена цивилизация, която някога е доминирала Източна Европа.

Така че следващия път, когато посетите Русия, не забравяйте да обиколите Татарстан и да откриете другата България, която е много по-важна, отколкото всички ние си мислим.

Какво да разгледате в Болгар

Непознатата България: Болгар пази богата история в сърцето на Русия Бялата джамия в Болгар

Най-добрият начин да стигнете до Болгар е от Казан. Кораби на подводни крила ежедневно пътуват дотам по живописната Волга. Историческият район се намира по протежение на Волга, с малко пристанище и археологически музей.

Повечето от руините, останали в Болгар, са от периода, в който е бил столица на Златната орда. Мястото е обсипано с мавзолеи, дворци, джамии и православни църкви. Не забравяйте да посетите Катедралната джамия, Черната палата и Източния Мавзолей, 700-годишната гробница на болгарското благородничество. Задължително вижте и останките от огромния дворец на хана и кладенеца на Габдракман, чийто води се смятат за лечебни.

По-новите сгради на Болгар са не по-малко впечатляващи. Мемориалният комплекс, храмът на приемането на исляма, пази най-големия печатен Коран в света (книгата тежи 500 килограма!). Масивната бяла джамия е копие на своя древен предшественик, разрушен през XV век. Обширният комплекс е истински диамант на татарската архитектура.

А ако искате да опитате вкусно татарско ястие, обектът разполага с ресторантите „Зулейка“, „Чингис хан“ и татарския McDonalds: „Тубетей“. Наблизо има и няколко хотела.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР