Начало Култура Цяла България и всички българи в чужбина настръхват от тази велика песен...

Цяла България и всички българи в чужбина настръхват от тази велика песен на геният Емил Димитров (ВИДЕО)

Емил Димитров остана неповторима звезда на българската музика и култура, която продължава да грее с всяко изпълнение и на неговите незабравими песни. Но една от тях е специална и златна за българите защото грее по свой начин, който докосва сърцата и насълзява очите.

Тази песен е написана през 1970 година във Франция, по повод раждането на Емил Димитров – син. Написана е за една нощ. Първоначално има само френска версия известна по името „Моника“. Така е позната и до днес в западна Европа.

Година след това излиза на български със заглавие „Песен за моята страна“. В онези години песента е била забранена поради асоциациите, които предизвиква с така наречените „невъзвращенци“ или емигранти. Великият български поет Павел Матев, предлага на Емил да обработи текста, така , че да бъде приет от цензурата.

Така се появява версията „Моя страна, моя България“ превърнала се в неофициален химн на милиони Българи. Създадена от Емил Димитров, тя се изпълнява на повече от 36 езика от различни изпълнители. От Владивосток до Япония и от Париж до Калифорния. Клипът е продуциран от Емил Димитров и е режисиран от Стилян Иванов. Това е и един от последните клипове на Емил Димитров, правен след покосяването му от инсулт. Колкото и да е странно, това е единственият клип на тази велика песен…

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР