Начало Общество Археологически находки и открития От последните минути! Край български води водолази заснеха НОВА СЕНЗАЦИЯ. Световните медии...

От последните минути! Край български води водолази заснеха НОВА СЕНЗАЦИЯ. Световните медии предават. Открит е…

От последните минути! Край български води водолази заснеха НОВА СЕНЗАЦИЯ. Световните медии предават. Открит е...Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата ера, е бил намерен по време на картирането на Черно море. Това каза за Радио Варна доц. Любомир Димитров, научен секретар на Института по океанология във Варна.

Изследването на дъното на Черно море е част от два проекта за изследване на европейското крайбрежие, пише politikata.net.

За три години край българските брегове океанолозите са открили 42 потънали кораба. Повечето от тях – дървени, са потънали още преди Първата световна война. Някои от тях са от периода на Византийската и Османската империи и дават нова информация за търговските пътища в Черно море.

Заради сероводорода в Черно море на 200 метра дълбочина тук няма живот и съответно микроорганизми, които консумират дърво. Това е дало на учените уникалния шанс да намерят корабите и товарите им запазени. Това прави Черно море перфектно запазен музей за кораби.

От последните минути! Край български води водолази заснеха НОВА СЕНЗАЦИЯ. Световните медии предават. Открит е...

От последните минути! Край български води водолази заснеха НОВА СЕНЗАЦИЯ. Световните медии предават. Открит е...
Снимка: Радио Бургас

Откритите от морските археолози кораби са на дълбочина от 60 до 1800 метра. Всички плавателни съдове са заснети и включени в интерактивна изложба, която скоро ще бъде показана във Варна. В нея всеки посетител ще може да види триизмерно изображение на кораба, разположението му на морското дъно, товара му.

Океанолозите са картографирали и многобройни газови извори на дъното на Черно море. „Газ-метан се просмуква от морското дъно и образува около себе си колонии от бактерии, които консумират метан, а също и от други, които се хранят с въглерода, отделян при консумацията на метан. Така се образуват стълбове от циментиран пясък, подобни на тези, които има на Побити камъни“, уточнява доц. Димитров. Най-близкият извор се намира пред Златни пясъци. Там, на километър навътре в морето, ясно се вижда как газът бълбука на повърхността на водата. Извори има и пред местността „Зеленика“, и в района на „Дълбока“ по Северното Черноморие, но всички те са с малък дебит.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР