Начало Общество Археологически находки и открития СЕНЗАЦИОНЕН природен феномен в Родопите! Още е в тайна мястото на ПРИКАЗНА...

СЕНЗАЦИОНЕН природен феномен в Родопите! Още е в тайна мястото на ПРИКАЗНА ПЕЩЕРА, която…

СЕНЗАЦИОНЕН природен феномен в Родопите! Още е в тайна мястото на ПРИКАЗНА ПЕЩЕРА, която...Невероятна по рода си пещера, пазеща невиждани пещерни прелести, откриха спелеолозите край Ракитово. Тя представлява галерия от смайващи скални образувания с пътека от пещерни перли, кристални цветове и прецизно издълбани от водата и природата чудни форми.

Пещерата ще бъде използвана от учените за подземна лаборатория. Тя дава уникално поле за много научни изследвания и безспорно ще бъдат направени интересни открития, са думите на Стойчо Зарев от Българското пещерно дружество. В момента там работят специалисти от музея „Земята и хората“, но скоро очакват и чужди учени, които ще изследват водите и вторичните образувания, научаваме от Марица Пазарджик.

Открихме пещерата през 2013 година. Беше страхотен късмет да се натъкнем на нея. Показа ни я геологът Георги Срънчалиев и спелеологът Алексей Жалов. За първи път се натъкнах на подобна гледка, не можех да повярвам на очите си, това е изумително творение на природата, споделя още Стойчо Зарев от Ракитово.

Точните координати на приказната пещера засега умишлено се пазят в тайна. Големите опасения на пещерняците са да не бъде допуснати щети и гавра от човешка намеса. Искат възможно най-дълго да я съхранят във вида, в който са я открили, или поне докато продължават научните изследвания. СЕНЗАЦИОНЕН природен феномен в Родопите! Още е в тайна мястото на ПРИКАЗНА ПЕЩЕРА, която...Стойчо Зарев е уверен, че пещерата е достатъчно скрита, за да има малък шанс някой да се озове в нея случайно. Ще дойде моментът, в който ще я покажем пред света, твърди пещернякът.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР