Начало Общество Археологически находки и открития УНИКАЛНА НАХОДКА! Часовник – календар на 5000 години до Хасково отчита дните...

УНИКАЛНА НАХОДКА! Часовник – календар на 5000 години до Хасково отчита дните и секундите!

УНИКАЛНА НАХОДКА! Часовник - календар на 5000 години до Хасково отчита дните и секундите!
Часовник на 5000 години

Неповторим слънчев часовник на повече от 5000 години е бил открит в община Минерални бани, област Хасково. Древното съоръжение е открил екип на Мая Вапцарова по време на снимки на документален филм. Според астрономи, този каменен часовник в действителност е много специален, тъй като може да отчита не само часовете, а и минутите, секундите и дните. Така в себе си той съчетава и функциите на календар, информира izvestnik.info.

Такъв подобен в света е известен досега само в Мексико. Той обаче имал пет стъпала, а този край Хасково – седем. Това прави откритието от световен мащаб. Специалисти дори допуснали, че находката може да е още по-стара – дори на  10 000 години.

Тръгнахме преди няколко години от Кюстендил, като изследваме Коридора между Слънцето и златото, и така стигнахме до Източните Родопи, разказва тв режисьорката. Обходили сме почти целия район на Крумовград, Джебел и Ивайловград. Златото обикновено го търсят там, където има черен камък, а в Минерални бани това са Орлови скали, Черната скала и мините. Възможно е часовникът да се окаже от епохата на прототраките, но това няма да го коментирам, уточнява Мая Вапцарова.

Веднага щом се натъкнахме на улея и стълбичките позвъних на моите приятели астрономи. Първото нещо, което ме попитаха те, беше дали виждам някъде в улея отвор. Имаше такъв. Наложи се да прекараме пет часа на мястото, без да мърдаме, защото те ни посъветваха да пъхнем права пръчка в улея и да следим пътя на сянката на всеки час. Оказа се, че на всеки астрономически час тя попадаше на различно стъпало, което беше наистина уникално и си заслужаваше висенето с часове на слънцето, споделя още Вапцарова.

По-подробна информация може да видите на сайта на община Минерални бани.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР