Начало Общество Българите в чужбина изригнаха: В 12 държави излязоха на протест

Българите в чужбина изригнаха: В 12 държави излязоха на протест

„Няма да простим на ГЕРБ и ДПС, че плениха България и ни принудиха да напуснем семействата си.“ Българи в 23 града в общо 12 държави по целия свят се включиха в протестите срещу премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

Българите в чужбина изригнаха: В 12 държави излязоха на протестКадър от протеста на българи във Виена

Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Нидерландия, Франция. Това са само част от държавите, в които тази неделя прозвучаха възгласи “Оставка”. Българските общности по света за пореден път демонстрираха солидарността си с протестиращите в България. Демонстрации се проведоха в над 20 града в общо 12 държави по целия свят, предава dw.com.

Как протестират българите в САЩ

Заради вилнеещата в САЩ епидемия българите отвъд океана организираха своята акция онлайн. В рамките на деня представители на диаспората публикуваха свои снимки и видеоклипове в социалните мрежи, в които обясняват защо настояват за оставката на кабинета „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев.

“Моите близки и роднини в България заслужават адекватно, а не мутренско управление. Профанизмите, които излизат от устата на премиера Бойко Борисов са обидни и се чуват дори тук”, казва журналистката Ваня Божилова-Креймър, която от години живее в САЩ. “Искам синът ми да учи в България. Искам да искам да се прибера”, споделя Божилова-Креймър. Тя се надява, че рано или късно в България ще бъде въведено електронно гласуване, както и избирателен район “Чужбина”, за да може активните и будни български граждани зад граница също да имат свое представителство в парламента.

В Германия протестираха за пети път

Българските общности в Берлин и Кьолн се събраха на протест за пети път. Именно в тези два града беше дадено началото на недоволството сред българите във федералната република. На 16 юли се проведоха първите протести – пред българското посолство в столицата Берлин и пред емблематичната Кьолнска катедрала. Последваха демонстрации в Мюнхен, Щутгарт, Манхайм, Франкфурт и други градове на страната.

На 23 юли българи се събраха и пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин. Целта на протестиращите бе да попитат управляващата партия в Германия, която заедно с ГЕРБ е част от Европейската народна партия, защо си затваря очите за случващото се в България, за липсата на съдебна реформа въпреки препоръките на ЕК и Венецианската комисия, както и за начина, по който се харчат европейски средства.

Българско шествие по улиците на Виена

През последните седмици протести се проведоха и в съседна Австрия. Тази неделя българите в столицата Виена отново излязоха на шествие, което премина през ключови точки в града. В протеста се включват все повече млади хора, сред които и Силвия Симеонова. “Протестирам, защото виждам, че българското общество се пробужда и въпреки че съм далеч от дома, желая бъдеще за себе си и семейството си в България”, казва младата българка.

Българите в чужбина изригнаха: В 12 държави излязоха на протест Едно от посланията на протестиращите българи във Виена

Силвия знае какво иска: “Искам електронни избори. Искам правосъдна, социална и здравна система, които да функционират в името на народа. Искам промяна в образователната система и по-високи заплати за медицинския персонал и учителите, защото здравеопазването и образованието са основи на функциониращото общество. Искам да се спре строителството на частни резиденции и хотели върху дюните на Черноморието, искам да се спре незаконното изсичане на българските гори. Искам също така прозрачност при разпределението на европейските фондове и общинските финанси“.

В Лондон протестират всеки ден

“На 2 август във Великобритания се проведоха протести в Лондон, Оксфорд, Ексетър и Бирмингам”, казва журналистката Мария Спирова и припомня, че от момента, в който активисти на “Да, България” акостираха на плажа край Росенец, протест пред българското посолство в Лондон се провежда всеки ден. “В Оксфорд лекар-анестезиолог пътува до центъра на града в почивката на болничната си смяна, за да подкрепи протеста”, разказва Мария. Организаторът на събитието в Ексетър пък е прекарал нощта в спешното отделение на местна болница, но въпреки това е отишъл на протеста.

Мария Спирова работи в Лондон, но следи отблизо обществените и политическите процеси в България. “Ако не протестирам аз – кой ще го направи за мен? Ако не поискам промяна сега – кога ще я получа?”, пита Мария и си спомня: “Никога няма да забравя деня, в който казах на майка ми, че ако Борисов стане премиер, ще емигрирам”. Мария е категорична: “Няма да простим на ГЕРБ и ДПС, че плениха държавата и ни принудиха да напуснем домовете и семействата си”.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР