Начало Общество Бизнес, пари, работа, предприемачество Безочие: Българите се готвят за протести, депутатите с над 700 лева повече...

Безочие: Българите се готвят за протести, депутатите с над 700 лева повече за заплати

Дали е ,,Пир по време на чума“, цинизъм или обикновена байганьовска народопсихология, но скок на заплатите ще зарадва народните представители, стана ясно след отчет на НСИ. В следващите три месеца редовите депутати ще вземат със 700 лева повече или 14%, съобщава 19мин.бг.

Причината е, че възнагражденията на българските висши държавници зависят от доходите в обществения сектор, за които статистиката отчита увеличение за изминалото тримесечие, като за слугите на народа основата е същата в троен размер.

Така от 1 март само основното депутатско възнаграждение през следващото тримесечие ще е над 5616 лв., но и това далеч не е всичко, тъй като тук не се включват допълнителни проценти за участия в комисии.  Към тази основа трябва да се добавят безотчетни и необлагаеми 2/3 върху заплатите. Най-често депутатите членуват в по 2 комисии, което им носи още 30% отгоре т.е. от екстрите връзват общо по още 1 заплата.

Шефовете на комисии и на парламентарни групи, които са 10% от всички в НС, пък минават далеч над границата от 10 бона, тъй като техните заплати са равни на министерски – досега 7 000 лв., а от 1 март – 7 300 лв. отгоре им идват всички екстри плюс прослуженото време. Те ще получават по 35% отгоре, а техните зам.-ове ще се радват на 25% скок.

Има, разбира се, и начисляване по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година, както и от 10% до 15% горница за научни степени (често със съмнителен произход и качество). Ако например депутат се води доктор на науките, то може да разчита на над 8400 лв.

Трябва да се знае, че за депутатите вътрешният транспорт, дори със самолет, и още куп неща са безплатни, а шефовете на пг комисии имат дори персонални автомобили за наша сметка с шофьори, на които ние плащаме заплатите. В някои случаи всичко заедно ще надминава 20 хил. лв. на калпак за шефовете на ПГ като Костадин Костадинов. Само за 2020 г. по данни на Института за развитие на публичната среда, изплатените заплати на депутати са общо 23 млн. 471 хиляди лева, а в категорията Разходи за издръжка – въпросните 2/3 върху заплатите са заделени малко над 11 млн. лева.

Припомняме, че през краткия живот на 46-о НС депутатът от Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) Мария Капон внесе законопроект за данъчно облагане, прозрачност и контрол над т. нар.  2/3 безотчетни възнаграждения на депутатите, но без успех.

Шефът на НС и премиерът ще получават над 8704 лв., без клас за прослужено време.  Ако през септември президентът е вземал 9876 лв., то сега той ще получава над 11 200 лв., като тук отново не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще се радват на 7300 лв. основно възнаграждение.

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например шефът на Конституционния съд вече ще получава около 10 000 лв., а  шефът ма КЗК – 7833 лв. По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на банката ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите – по над 17 хил. лв…

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР