Начало Общество Новите българи – Лора и Дарън Куин: Обичаме и харесваме България! Оставаме...

Новите българи – Лора и Дарън Куин: Обичаме и харесваме България! Оставаме тук, защото…

Новите българи - Лора и Дарън Куин: Обичаме и харесваме България! Оставаме тук, защото...
Лора, Дарън и малкия Роън

„КОГАТО РАЗБРАХ, ЧЕ СЪМ БРЕМЕННА, ВСИЧКИ ЗАПОЧНАХА ДА МЕ ПИТАТ КЪДЕ ЩЕ РАЖДАМ. А пред мен този въпрос не стоеше. Аз живея тук, всичко ми е тук – къщата, съпругът, животът, детето ми ще живее тук, когато се роди… Приятелите ни се чудиха как така съм готова да поема риска, вместо да си отида у дома, в Англия. Но аз нямах колебания и съм категорична, че и второто ни дете ще се роди тук”. Така започва разговорът ни с Лора и Дарън Куин, които само преди четири месеца са станали родители. Двамата живеят в село Ветринци, но работят във Велико Търново в своето езиково училище АВС.

Преминали са по целия път, който обичайно изминават бъдещите родители в страната ни и не съжаляват нито за секунда, че са избрали да се доверят на българското здравеопазване. Личният лекар насочил Лора и Дарън към д-р Мавроди Калейнски. „Срещнахме се и аз го харесах още на първата среща. Успокои ме, почувствах се в сигурни ръце. Той ми даде вяра в системата, освен това говори английски, а това за мен беше допълнителна сигурност”, усмихва се Лора. И признава, че и тя, като всички жени, на които предстои да стават майки за първи път, е била пълна със страхове. Но всички те били свързани не с това как ще я приеме нашето здравеопазване, а дали бременността ще мине спокойно, дали всичко ще бъде наред с нейното здраве и най-вече с това на бебето. „Това са страхове, които ще изпитвам и да съм в Англия, така че те нямат нищо общо с лекарите тук. А и да не мислите, че в моята страна няма проблеми?”, споделя още Лорън.

Малкият Роън се появил седмица преди термина, бил близо 4-килограмов юнак. Дарън не успял да чуе първия му крясък, защото младежът се появил със секцио. Сега Роън е вече на 4 месеца и той, като родителите си, вече си има личен лекар – д-р Мария Пенева.

ЛОРА И ДАРЪН СИ КУПИЛИ КЪЩАТА ВЪВ ВЕТРИНЦИ МИНАЛАТА ГОДИНА. На 14 февруари тази година за първи път се появили в читалището на тържеството за Трифон Зарезан. Искали да представят и себе си, и малкия Роън. Бебето, естествено, предизвикало възторг сред ветринчани, а родителите му изобщо нямали проблем с това да станат част от общността.

През 2008 г. Лора и Дарън за първи път стъпили в България. Пристигнали в нашата страна за ваканцията си и се влюбили от пръв поглед. Затова веднага направили план, който имал няколко основни точки: да си намерят дом, да направят сватба, да имат деца. Засега всичко върви по точките. Двамата харесали Велико Търново заради атмосферата и спокойния живот. Градът им се видял нито малък, нито прекалено голям. Бил достатъчно малък, за да могат да си намерят приятели много бързо и достатъчно голям, за да развият свой бизнес. Това, че тук има университети, било още по-интересно за тях, защото висшите училища са гаранция, че градът ще поддържа младостта си винаги.

След като си намерили дом, Лора и Дарън станали семейство Куин. Сватбата им била в двореца в Балчик, където Дарън предложил брак на любимата си. Видели това място при първото си посещение в страната и веднага решили, че там искат да си кажат „да”. „Имахме притеснения, че ще е далеч за близките ни, но те дойдоха и бяха много впечатлени от ботаническата градина и от България. Освен това нашите родители се видяха за първи път на сватбата, а това си беше доста голямо изпитание за нас. Така се стече животът ни дотук, че нямаше време аз да се запозная с неговите родители, а той – с моите. Видяха се в дворец, как да не се харесат”, усмихва се Лора. И допълва, че когато младите влюбени съобщили на двете фамилии, че са избрали да останат да живеят в България, родителите казали: „Ами добре, ОК”. И как няма, след като другата перспектива била Корея.

ДВАМАТА СЕ СРЕЩНАЛИ ИМЕННО В КОРЕЯ, КЪДЕТО ПРЕПОДАВАЛИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. Преди това Дарън, който е от едно ирландско село, трупал опит като земеделец в Нова Зеландия. Лора, която е от Манчестър, работила като психолог в център за деца с противообществени прояви. Но искали да бъдат учители, да натрупат интересен опит и преживявания и тези им мечти ги отвели в Корея. После, когато видели България, решили, че учители могат да бъдат навсякъде и… пристигнали. Намерили къщата във Ветринци, близо до града и с голям двор. „Той още прилича на джунгла, но сме решили да си направим градинка и да си сложим домати, чушки. Дарън разбира, нали беше земеделец в Нова Зеландия, ще се справи с градината”, уточнява Лора. И заявява, че толкова много обичат и харесват България, че са категорични, че искат да останат тук до края на живота си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Борба.БГ

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР