Начало Общество Бизнес, пари, работа, предприемачество Малко известни факти за българските банкноти

Малко известни факти за българските банкноти

Малко известни факти за българските банкнотиСпоред магия, разпространена в Древния Изток, ако си намажете ръцете с индийско орехче и след това докоснете всички банкноти, които са в портфейла ви, към вас след време направо ще потекат реки от пари. Не е ясно дали този ритуал действа, но пък ако толкова се интересувате от парите, поне вижте тези малко известни факти за българските банкноти:

Първата българска банкнота

Малко известни факти за българските банкноти

Тя е отпечатана на 01.08.1885 г. в Санкт Петербург и е с номинал 20 лева. Днес уникалната банкнота се съхранява в историческия музей в Габрово, а доказателство, че е наистина първа е нейният сериен номер – 000001. В левия ъгъл на лицевата ú страна е изобразен държавният герб, а в надписите на банкнотата са запечатани две руски думи.

Коя е гроздоберачката от старите два лева ?

Малко известни факти за българските банкноти

Емитираната през 1962 година двулевка, на която бе изобразена гроздоберачка, бе истински символ на комунизма. А знаете ли, че девойката, която съсредоточено държи натежали чепки грозди, е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота?

Малко известни факти за българските банкнотиГроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева.

3 лева

Малко известни факти за българските банкноти

Тази банкнота от 3 лева , направена по съветски образец, е била в обращение у нас от 1952 г до 1962 г. По това време е имало и банкнота от 25 лв.

Първият приживе

Малко известни факти за българските банкнотиНегово Величество Борис III е първият владетел, чийто лик приживе се появява върху хартиените пари. Банкнотите с образа на царя са били с различен номинал, Малко известни факти за българските банкноти

а след смъртта му върху паричните средства от 200, 250, 500 и 1000 лева грейва неговият наследник – малкия Симеончо. Бившият премиер Сакскобургготски е един от малкото наши съвременници, чийто портрет е красял българския лев.

Малко известни факти за българските банкноти

Голяма любов краси банкнотата от 50 лева

Малко известни факти за българските банкнотиВсички знаем, че на лицевата страна на банкнотата от 50 лева е Пенчо Славейков. А коя е дамата, изобразена на гърба? Това е очарователната Мара Белчева – прекрасна поетеса и съпруга на финансовия министър в правителството на Стефан Стамболов – Христо Белчев.

Със сигурност може да обявим 50-те ни лева за една най-романтичните банкноти в света, защото между Пенчо Славейков и Мара Белчева е имало истинска, изгаряща любов. Мара е едва 23-годишна, когато съпругът й Христо Белчев е убит при покушение срещу министър-председателя.

Младата вдовица дотолкова се потапя в своята мъка, че боядисва в черно дори и чаршафите си. Любопитно е, че в почернената поетеса е бил влюбен даже и княз Фердинанд. Но съдбата ú е отредила друг любим: една вечер през 1903 г. неин познат я среща с големия творец и интелектуалец Пенчо Славейков. Двамата поети се познават от малки, но през тази вълшебна нощ, унесени в сладки приказки чак до сутринта, те поставят основите на една голяма любов.

Двамата са заедно до 1912 г., когато Пенчо Славейков умира край италианското езеро Комо. Любовта им е документирана в стихове, писма и спомени, които може да прочетете в изданието “И сенките ни тихо ще се слеят”.

Източник: webmiastoto.com

Интересна среща с жената от старите 2 лева – Кина Гърбова ВИДЕО: БНТ

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР