Начало Общество Археологически находки и открития Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИ

Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИ

Император Септимий Север наказва Филипопол с глоба за това, че е подкрепил неговия конкурент в битката му за претендент на трона

Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИНовооткрит надпис в най-представителната част от Римския форум в Пловдив съобщава как император Септимий Север наказва Филипопол с глоба за това, че е подкрепил неговия конкурент в битката му за претендент на трона, пише Марица.

Текстът е върху мраморна плоча, където са запазени само осем реда, обясниха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева, които го откриха и ръководят разкопките. Имаше вероятност проучванията да спрат поради липса на финансиране. Местният парламент обаче гласува средствата и археолозите в момента копаят от северната страна на древната агора на Филипопол.

„Именно тази част от паметника е свързана с култа към императора и затова надписът е изложен там – да се чете от всички граждани като обект за почит към жив бог“, обясни епиграфът Николай Шаранков, който разчете текста.

По същество надписът представлява императорско писмо в отговор на молба на Койнона (Съюза на тракийските градове), отнесено до принцепса от двама пратеници. Техните имена са изписани върху мраморния камък – Филип и Цецилий Церелий. На тях е възложено да отидат в Рим и да занесат обезщетението или глобата на венценосеца. На двамата обаче е трябвало да бъдат изплатени разходите за пътуването им – нещо като командировъчни.

Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИШаранков допуска, че императорът е Септимий Север, за когото се знае, че е глобявал градовете, които не са били на негова страна в борбата му с неговия конкурент Песцений Нигер. Един от неговите центрове е старата мегарска колония Бизантион. „По стечение на обстоятелствата и някои градове от Тракия са заели грешната страна, заставайки зад Песцений Нигер. Но след като той загубил, а на престола се утвърдил Септимий Север, тези градове е трябвало да си изкупят вината. И допускам, че случаят с Филипопол е точно такъв“, коментира епиграфът.

По думите му винаги така завършвали подобни писма, в които е посочено, че на пратениците трябва да се изплатят разходите за път. С това се удостоверявало, че действително са били при императора.

„Допускам, че Филипопол е възложил глобата да бъде платена от виден гражданин, който и друг път е поемал разходи, за да спаси столицата на провинция Тракия. Този човек е заемал достойна длъжност“, посочи специалистът по древни текстове. Според него новооткритият надпис е интересен, макар че ги няма най-важните подробности.

Писменият документ се отнася в края на ІІ – началото на ІІІ век. Археолозите Мартинова и Здравчева предполагат, че се касае за императорите Комод или Септимий Север, стъпвайки на палеографските данни. В запазения текст не е съобщено името на венценосеца.

Сензационен надпис от II век откриха в Пловдив СНИМКИ„Септимий Север не е единственият император, известен с подобни санкции. Но историческата наука разполага с ясни свидетелства, в които античните автори разказват как точно този принцепс е налагал жестоки глоби на градовете, които не са му били верни. Откритият надпис в Пловдив е изключително интересен“, коментира пред „24 часа“ проф. Диляна Ботева от катедрата по стара история и тракология в Софийския университет. Според нея Николай Шаранков е разчел и интерпретирал древния текст по най-добрия начин.

„Северната част на Римския форум е най-представителната. Досега сме открили над 20 надписа, като 4 от тях са постаменти на императорски статуи“, припомни археологът Мая Мартинова. Тя оприличава обекта на своеобразна каменна библиотека, която разказва за историята на Филипопол през римската епоха. Някои от откритите древни текстове ще бъдат експонирани на място.

Мартинова уточни, че разкопките от северната страна на форума се осъществяват от 1987 г. След прекъсване са подновени през 2012 г именно от нея с осигурено финансиране от общината. „В момента се проучва последната част от терена, който до тази пролет беше частен имот и градската управа го откупи“, добави тя.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР