Начало Спорт ГОРДОСТ! 16-годишна българска фигуристка е на път да превземе и Световното

ГОРДОСТ! 16-годишна българска фигуристка е на път да превземе и Световното

ГОРДОСТ! 16-годишна българска фигуристка е на път да превземе и Световното Шампионката на България Александра Фейгин се класира за волната програма на Световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама.

16-годишното момиче зае 20-о място в кратката програма при дебюта си при жените на най-големия форум на планетата.

Преди 2 месеца Фейгин записа историческо класиране на Европейското първенство по фигурно пързаляне. Тя постигна най-добрия резултат за страната при жените, като завърши 11-а.

На леда в Сайтама Александра изигра страхотно композицията си на фона на музика от „Списъка на Шиндлер“ и получи оценка от 56.69 точки (33.01 точки за технически елементи и 23.68 точки за компоненти на програмата).

Фейгин изпълни комбинация от два тройни тулупа, последваха троен флип и двоен аксел.

16-годишната ни състезателка има шанс за най-добро класиране на българска фигуристка на Световно първенство за последните 26 години. До момента най-призовото място на българка е през 1993 година, когато Виктория Димитрова завършва 17-а. За съжаление година по-късно Виктория почина по време на тренировка в НСА.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова (Русия) поведе убедително след кратката програма. Тя представи страхотно съчетание и получи оценка от 82.08 точки и има аванс от повече от 5 точки пред втората Каори Сакамото (Япония).

Трета е Елизабет Турсинбаева от Казахстан със 75.96 точки, следвана от двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия със 74.23 точки.

Общо 40 фигуристки участваха в кратката програма, а първите 24 от тях продължават във волната, която е на 22 март.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР