Начало Туризъм На море Твърде цветущо описание на случващото се по морето

Твърде цветущо описание на случващото се по морето

Твърде цветущо описание на случващото се по морето
Изгрев над Черно море. Прекрасен. Слънце, обагрено в червени, кървави нюанси, оставя диря над водата. Пътека към всяко сърце, което е отворено, за да понесе красотата на отиващото си лято…

Босоного момиче крачи бавно и нетрезво по прашния път между хотелите на едно курортно градче на юг. Босите крака тормозят ходилата, пръстите на едната ръка развяват из въздуха обувките с токчета. Приятелят й я подкрепя, за да не падне, пише „24Родопи“.

Прибиране от бара след поредния безпаметен купон. Утрото милва, но и пожелава „Лека нощ“…

Туристите по бреговете ни са толкова, че две „Черни морета“ ще трябват, за да ги поберат.

Плажове, дискотеки, кръчми – всичко е пълно. Сезон на утехата, сезон на забравата, сезон след умората от коронавируса. Рекорди. От всякакъв тип. И все същите тегоби.

Понеже си е по нашенски, кръчмите са с приоритет.

Пълнеж по масите, пълнеж в менюто. Всякакви екзотични заглавия на четири резана домат, два патладжана, една печена чушка, бучка сирене и… цена от 9,50 лева. Всъщност, за салата под осмица забравете. Едни и същи „Балкантурист“ изделия, но в съвременен ценоразпис. На някои места сиренето още се стърже на ренде.

Рибата – безумие в цифри, обслужване-„дай парите и бягай, че чакаме други“. Водата с пари, препеченият хляб също. Наченки на „милосърдие“, но спрямо пълнежа на апаратите за дезинфекция. Всяка площ е застроена или се строи по нея. Хотел до хотела.

Масите на кръчмите са превзели всяка тротоарна площ, а тълпи туристи преминават покрай хранещи се хора. Ресторант със 150 места и една тоалетна. Няма мъжка, няма дамска, една за всички и опашка като при купонна система. Важни са масите, не комфортът.

Иначе усмивки, навсякъде. Дори по паркингите, строени по време на омразния комунизъм. Но сега – „Заповядайте, 8 лева“, посреща напомпан и остриган екземпляр. Пари от въздуха.

Свободна зона край къмпинга, но поне за колата ще платиш. Пък лимонадата в бийч бара наблизо е 13 кинта… Местният „чичак“ обаче всяка вечер смуче мастика. С моряшка фланелка, но пред магазинчето. Патрончето е евтино. Да не е будала като туристите.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР