Начало Туризъм 100-те НТО Резерват „Ропотамо“ – българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)

Резерват „Ропотамо“ – българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Резерват “ Ропотамо“ /в близост до устието на река Ропотамо/, фото: Daniela Keranova

Резерват „Ропотамо“, който се простира по протежението на едноименната река може да послужи за корица на атласа за българска флора и фауна. Неслучайно резерватът е известен като „Българската Амазонка“. Сред гъстите гори, заблатените низини, по скалистите брегове и в самата река Ропотамо растат над 500 вида цъфтяци растения, в това число и изключително редките водни лилии. Резерватът може да се похвали и с няколкостотин различни видове билки и десетки видове дървета.

Сред цялото това зелено великолепие живеят сърни, елени и лисици, летят над 250 вида птици – пеликани, чапли, корморани и мн. др. В реката плуват едри водни костенурки – обикновени, шипобедрени и шипоопашати.

Резерват „Ропотамо“ се намира на 12 км на юг от Созопол, на 6 км на север от град Приморско и на 10 км на север от Китен. Това удивително с красотата си природно кътче предлага изключителната възможност да се срещнете с девствената дива природа на България.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)Територията на резервата възлиза на 1000, 7 хектара. Коритото на река Ропотамо е широко и на места е изцяло осеяно с водни лилии – една прекрасна и спираща дъха гледка, която си заслужава да видите поне веднъж в живота. В продължение на няколко километра реката преминава през целия резерват, след което се влива в морето.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)На туристите се предлага възможността да плават по реката с лодка и да заснемат уникални и причудливи скали като „Веселата скала“ или „Лъвската глава“, както и да зърнат множество красиви пещери, фиорди и дюни. В дюните, разположени на брега на река Ропотамо, са запазени изключително редки растения – морски пелин, пясъчни лилии, кокичета и див копър.

Територията на днешния резерват „Ропотамо“ била заселена от хора още през XI-X век пр. Христа. През последвалите стотици години тук живеели гърци, римляни, траки и славяни. Именно от тях са останали руините на крепостите „Вълчаново кале“ и „Бурхама“. По устието на реката могат да се видят древни пристани, каменни пещи, жертвени камъни и дори стените на храма „Света Параскева“.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Време за обяд – резерват Ропотамо, фото: Dora Popova

Резерват „Ропотамо“ е знаменит със своята биологична уникалност, поради което през 1940 г. е обявен за защитена територия. Районът е дом на множество видове сладководни риби, различни земноводни, бозайници, птици. Ловът на територията на резервата е разрешен през есента и зимата.

Блатата и наводнените гори, образували се благодарение на речното течение, са се превърнали в прекрасно място за обитание на гнездящи птици, много от които са включени в Червената книга на България.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Залив Зигра – резерват Ропотамо, фото: Dora Popova
Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Залив Света Параскева – Резерват Ропотамо, фото: Dora Popova

Мекият климат е идеален за пищната растителност, с която са обвити заливите на река Ропотамо. Много видове растения, които се срещат в резервата също са защитени.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Остров Свети Тома . Змийски остров. Част от резерват Ропотамо, фото: Tatiana Stoianova

В общата площ на „Ропотамо“ влизат още няколко зони: резерват „Аркутино“; остров „Свети Тома“, известен още като Змийският остров; резерват „Морски пелин“; резерват „Вельов вир“ (с друго име „Водни лилии“); блато Стамопуло. Особено внимание сред тях заслужава Змийският остров, покрай който задължително трябва да минете с лодка. Той е разположен в северната част на устието на река Ропотамо. На самия остров е опасно да се стъпва, тъй като той е получил името си именно поради изключително големия брой змии, които живеят на него. В цяла България единствено на Змийския остров се срещат диви кактуси. Ако имате късмет да видите тези уникални растения, когато цъфтят, ви очаква неповторимо зрелище!

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
фото: Десислава Запрянова

Из блатата на резервата са построени платформи, по които човек може лесно да се придвижва и да наблюдава уникалната природа. Те са разположени по такъв начин, че да не нарушават целостта на природните зони на резервата и да не нанасят вреда на флората и фауната.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Залезният кей в резерват „Ропотамо“, фото: Мариана Добрева

Резерватът „Ропотамо“ е разкошно кътче, от което дори и най-капризните туристи ще запазят незабравими впечатления. Едва ли има човек, който да остане безразличен пред красотата на залива Маслен нос и игрите на тюлените и делфините, които го обитават.

Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Светулки в резерват Ропотамо Milen Dobrev Photography
Резерват "Ропотамо" - българската Амазонка (Снимки и ВИДЕО)
Романтика от Резерват “ Ропотамо“, фото: Daniela Keranova‎

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР