Начало Успели българи Да се върнем заедно на село Юристка заряза правото, за да отглежда 60 дка лавандула на село

Юристка заряза правото, за да отглежда 60 дка лавандула на село

Юристка заряза правото, за да отглежда 60 дка лавандула на селоИвайла (в средата) заедно с баща си, сестра си и племенника сред полетата с лавандула.

Ивайла Василева споделя, че е земеделец по призвание и от три години се радва на ароматните полета край Полски Сеновец

ИВАЙЛА ВАСИЛЕВА ПО ОБРАЗОВЕНИЕ Е ЮРИСТ, НО ЗАСЕГА Е ЗАРЯЗАЛА ПРАВОТО, ЗА ДА ОТГЛЕЖДА 60 ДКА ЛАВАНДУЛА КРАЙ РОДНОТО СИ СЕЛО ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ. Обяснява това с факта, че по призвание е земеделски производител. Завършила е право във Варна и е работила по специалността си известно време. През 2017 г. решава да започне собствен бизнес, в който да вложи цялата си енергия, амбиция и желание за развитие.

Младата правистка започва със засаждането на 40 декара лавандулови насаждения. Земите са семейни и се намират в землището на Полски Сеновец. Ивайла обяснява, че е била много важна предварителната подготовка на почвата и осигуряването на качествен посадъчен материал. Доверява се на ИРЕМК в Казанлък и залага на сортовете „Севтополис” и „Юбилейна”. През 2018 г. увеличава насажденията с още 20 декара. Закупува техника за механизирана обработка на растенията и за прибирането на продукцията.

„Прибирането на реколтата започва в края на юни, когато времето е най-горещо, тихо и слънчево, в горещата част на деня, в диапазона от 10 до 16 часа. Необходимо е лавандуловият цвят максимално бързо да се извози до дестилерия за извличане на лавандулово масло…”, разказва земеделката. При отглеждането на лавандуловите насаждения тя използва единствено органични торове и препарати. Нехимична е и борбата с плевели, като се извършват около 4 – 5 механични междуредови обработки и около три обработки вътре в самите редове. Помага й семейството, на което е много благодарна и признателна. Наясно е със земеделието и защото баща й Пламен Василев е председател на земеделската кооперация в селото. За начинанието помагат сестра й Нели и племенникът Никола, който все още е единственото дете в семейството.

ЗАЩО ТОЧНО ЛАВАНДУЛА?

Ивайла Василева решава да се занимава точно с лавандулови насаждения, защото иска да избяга от традиционните и добре познати за района култури. Лавандулата сама по себе си е не само диво, красиво, ароматно растение, но и лечебно. Лавандуловото масло намира широко приложение в парфюмерията, фармацията, козметиката. Познато е и като инсектицидно средство срещу комари, дрешен молец и др. Използва се и като подправка за кулинарна употреба. Лавандулата е трайно насаждение, най-висока продуктивност има до 9 – 10 години.

Ивайла е неомъжена и е вече на 35 г., играе народни танци, обича разходки сред природата и срещи с приятели. Следва мечтата си да създаде собствена марка козметичен продукт, като крем или парфюм, който да реализира на пазара. В същото време се зарича, че няма намерение завинаги да се отказва от правото, и смята да стане адвокат.

С усмивка Ивайла добавя, че нейните полета, преди да бъдат ожънати, са били ползвани за много прекрасни фотосесии, защото са единствени в района. Юристката земеделка скромно казва още, че сега са ожънати около 35 тона от двете полета, а реколтата в момента е в дестилерията в Казанлък и чака добра цена, която тази година е доста по-малка от предишни години…

Нели СУКОВА, вестник: Борба

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР