Начало Забавление Катюша – Варвара. Световно известна руска народна песен! Над 14 млн. гледания!...

Катюша – Варвара. Световно известна руска народна песен! Над 14 млн. гледания! (ВИДЕО)

Песен, позната и любима на голяма част от старото поколение в страната ни, слушана масово при честванията за Деня на победата. „Катюша“ е вероятно най-известната руска песен, добила популярност в толкова много държави (състезава се само с „Калинка“). Девети май е повод да си я припомним. Въпреки че, на този ден отбелязваме края на едно от поредните безумия на войната.

Песента е изпълнена за първи път на 27 ноември 1938 год. от Валентина Батищева. Нейни автори са композитора Матвей Блантер и текстописеца Михаил Исаковски. Има много истории, свързани с нея (включително и куриозни – например тази, в която група руски войници пресекли бойната линия, изнервени, че отсреща чуват германски грамофон, от който се чувал вариант на песента и не се кротнали докато не го разбили).

Тази любима на руснаците песен доби популярност по време на Втората Световна Война и стана символ за защита на руската земя от врага. С галеното име Катюша, дадено от руските войници, през този военен период са известни всички съветски бойни машини от подобен тип (БМ-8, БМ-13, БМ-31). Това име остава и след войната като нарицателно за реактивните системи за залпов огън. Най-известна от съветските „Катюши“ от Втората световна война е БМ-13.

Донякъде е странно, че песента е придобила такъв „войнствен“ статут – тя е по-скоро дълбоко лирична и легендарна, напълно покриваща названието „народна“. Безспорно, разбираемо е във времена на страх и насилие човек да заобича подобна песен, разказваща за любов и надежда, за воинския дълг, преплетен между най-човешките – любовните снарядни на едно момиче и едно момче…

Много от спомените на възрастните хора са свързани с тази повдигаща воинския дух и мотивираща песен. Изумление буди в по-младите, че „Катюша“ се пее на доста езици.
Чуйте това очарователно изпълнение на руската група „Варвара“, чийто изпълнителки са красиви, пленителни рускини, облечени в оригинална военна униформа.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР