Начало Култура История Акад. Дмитрий Лихачов към българите: И чуждите завоеватели не можаха да победят...

Акад. Дмитрий Лихачов към българите: И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото

Акад. Дмитрий Лихачов към българите: И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защотоСветовният руски учен, признат от над 10 академии на науките по света и приятел на България – академик Дмитрий Лихачов : ,,…И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото

в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура! …Българската държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския“. „…Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древната …отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първата от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…“

Един смел учен, който каза неудобната истина, неудобна и нежелана и днес за световното задкулисие – а тя е, че българите са най-древният народ на земята и родоначалници на човечеството.

Заради своето безстрашие да говори Истината, той дори беше заточен в каторга, но не се отказа от Истината.
Никога в човешката история, нито едно правителство не се осмели да каже истината за Божия народ на Българите, Хората на Богинята на Светлината Бал / Бъл и Нейния син Бог Слънце.
И знаете ли защо?! – защото всички правителства, политици, финансисти, служители на системата за поробване на човечеството и държането му в окови, са служители на Лъжата. Истината е тяхната предизвестена смърт – разбере ли се, че човекът е Божие творение, а не маймуноподобно полудяло животно без душа, родина и корен, то човечеството няма вече да може да бъде експлоатирано и унижавано.
Затова и всяка политическа власт, всеки режим от началото на човешкото общество до днес е криел Истината за Божествения произход на човека от Божия народ на дедите ни Древните Българи, просветлените мистици на древността.
/aliya.blog.bg

Дмитрий Сергеевич Лихачов е руски филолог и културолог, академик и член на Академията на науките на СССР. Роден на 25 ноември 1906 в Санкт Петербург.

Изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат истаробългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”, – Д. С. Лихачов

Проучванията му обхващат византийската и славянска литература и изкуство, старобългарската литература и изкуство, делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

Културата е решаващ фактор за преодоляването на най-страшните изпитания на историческата съдба:

… в най-тягостните и кризисни епохи на българската история, българската писменост, и по-специално българската литература, се е връщала към първите си столетия – към Златния Век на българската писменост… Тъмницата, в която са превръщали България ту Византия, ту османските турци, никак не е могла да бъде със здрави стени за духовната култура на българския народ”, – Д. С. Лихачов

В продължение на тридесет години до края на живота си, Дмитрий Лихачов неуморно отстоява уникалното значение на българската култура:

Скъпи български приятели, не забравяйте – вие сте една от най-древните сред съществуващите днес културни нации в Европа и в света.

Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него.“

Дмитрий Сергеевич Лихачов

 

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР