Начало Култура Кино „Хитър Петър“ Най-гледаният български филм от 1960 г. (ВИДЕО)

„Хитър Петър“ Най-гледаният български филм от 1960 г. (ВИДЕО)

"Хитър Петър" Най-гледаният български филм от 1960 г. (ВИДЕО)Български киноизследователи считат, че „Хитър Петър“ е най-гледаният български игрални филми (комедия) от 1960 година. Според официалната (за времето си) статистика през 1960 г. “Хитър Петър” е гледан от над 6 милиона души.

Филмът наистина се радва на огромен зрителски интерес. И това си има своите обяснения. Българите са жадни за родни филми. Вкусът им още е пресен и трябва да мине време за да се изпече добре. Още не е навлязла западната конкуренция, а телевизията току-що е стартирала с излъчванията.

Филмът разказва за подвизите на любим народен герой, какъвто несъмнено е Хитър Петър. Него всички го обичат. Това, че непрекъснато надхитря Настрадин Ходжа, повдига народностното самочувствие.

Как е създаден той?

Преди сценария Петър Незнакомов написва за Младежкия театър пиеса “Хитър Петър”. След като я гледа, режисьорът Стефан Сърчаджиев-Сърчо провокира автора да опита и с филмов сценарий. Незнакомов го написва бързо, черпи вдъхновение от народните приказки и от митовете и легендите за народния хитрец.

Хитър Петър е коронната филмова роля на Рачко Ябанджиев

"Хитър Петър" Най-гледаният български филм от 1960 г. (ВИДЕО)Духовит актьор от Народния театър. За съжаление, след това киното ни почти не посяга към таланта на този изключителен майстор на превъплъщенията в комедията за народния хитрец Ябанджиев. Българския актьор Константин Кисимов го виждаме в ролята на хаджи Костаки.

“Хитър Петър” ще остане в историята на българското кино и с присъствието на Бенчо Обрешков като негов художник. Той е автор и на рисунките в началните надписи на филма. Въпреки че няма никакъв опит в киното, Бенчо Обрешков се хвърля с жар в новото предизвикателство. Арх. Мария Иванова, която е втори художник в продукцията, го помни като деликатен човек с чувствителна душа и изключително чувство за хумор. Заедно търсят художествените решения както в натурата на Копривщица, така и в декорите за Узунджовския панаир, които построяват на обширните поляни около току-що построения Киноцентър.

Оператор е Бончо Карастоянов, един от първомайсторите на киното ни. Независимо от жегата той винаги е с елегантен костюм и вратовръзка. По време на снимките Карастоянов вече е сериозно болен и зад камерата е вторият оператор Емил Вагенщайн.

След огромния успех на “Хитър Петър” писателят Христо Ганев казва на колегата си Незнакомов, сценарист на филма:

– Пеца, ако живееше на Запад, вече щеше да си милионер! / 24chasa.bg

"Хитър Петър" Най-гледаният български филм от 1960 г. (ВИДЕО)Уникален филм! Може би това е най-автентичният и колоритен български филм! На всичкото отгоре и цветен – за 1960 г. И с тази прекрасна музика за озвучаване направо се пренасяш в една минала епоха, когато селата са били пълни с хора и живот, а хората са били хора! Блестящо изпълнение на актьорите, от които имате усещането, че играят себе си а зрителят присъства на място! Една истинска извадка от лентата на времето преди стотици години!

Сценарист: Петър Незнакомов (Screenwriter: Peter Neznakomov) Режисьор: Стефан Сърчаджиев (Director: Stephan Sarchadjiev) Оператор: Бончо Карастоянов (Cameraman: Boncho Karastoyanov) Музика: Филип Кутев (Music: Philip Kutev) Времетраене: 92 мин.

Видео: BG FILMI

It is considered to be the most popular and visited Bulgarian movie (comedy) from 1960

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР