Начало Общество Археологически находки и открития ОТКРИТИЕ НА 18 ВЕКА! Скелет на дете със стрела в… (СНИМКИ)

ОТКРИТИЕ НА 18 ВЕКА! Скелет на дете със стрела в… (СНИМКИ)

ОТКРИТИЕ НА 18 ВЕКА! Скелет на дете със стрела в... (СНИМКИ) Археологическият екип, който работи в частния имот преди Тунела се натъкна на изумителна древна драма от времената на Готското нашествие. Екипът е открил три човешки скелета. Те са на пода на римска къща.

Двата са на двама възрастни индивиди. Третият е на едно дете между 4 и 6 години. „В гърдите на детето бе открит връх на стрeла“, уточни ръководителят на разкопките археолог Елена Божинова, информира Марица.бг.

Тя датира от средата на 3-и век от новата ера. Точното тогава градът е изпепелен и разорен от готите. Според автора на „Залез и упадък на Римската империя“ Едуард Гибън, във Филиполол загиват над 100 хиляди души.

Другите скелети са на 17-годишен индивид и на по-възрастен човек.

Драмата е още по-ужасяваща, когато се осъзнае, че тримата са носели в себе си куп бронзови монети. Единият скелет е държал бронзова статуетка на Афродита със златна торква /гривна на врата/. Това вероятно е било домашното им божество. Вероятно тримата са търсели спасение от нашествениците, взели са всичките си пари и статуетката. Така са ги застигнали варварите, считат археолозите.

ОТКРИТИЕ НА 18 ВЕКА! Скелет на дете със стрела в... (СНИМКИ)Над тях е рухнал запаленият дом. Днес археологическият екип разчистваше слоят от пепел, натрупан в този частен римски дом. Стаята, където са открити скелетите е с размери 16 кв. м.

Трите тела са изследвани и приети от антрополог. В момента са прибрани на съхранение. Не се планира да им се правят някакви генетични изследвания, защото те са много скъпи.

Марица.бг припомня, че преди десетина дни на същия обект бе открита огромна древна арка, чиито основи бяха широки 3,6 метра.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР