Начало Общество Археологически находки и открития Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е...

Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е пълен със злато за 2 милиарда паунда! Той се казва…

Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е пълен със злато за 2 милиарда паунда! Той се казва...„Морското дъно е най-големият музей в света. В Черно море под 100 метра липсва кислород и дървото не гние. Потънал дървен кораб, а те всички са били такива, се съхранява идеално. Навсякъде другаде: в Егейско, Мраморно и други морета те изгниват“. Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров пред БЛИЦ.

Както знаете от медиите, бяха открити уникални находки в Черно море, за които се твърди, че могат да преобърнат историята ни.

„Сега остава водолазите да вдигат един по един корабите. Винаги може да изплува нещо сензационно като находка, но нека не очакват във всеки да има злато и сребро по една проста причина. Тези кораби са търговски и са с вместимост от 30 до 150 тона. Те пренасят жито, кожи, месо, солена риба до големите консумативни центрове на древността. Това са Константинопол, Атина, Венеция и т.н., уточни историкът. „Пари и злато те не носят със себе си, а бележки. Винаги е възможно да има и злато.

Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е пълен със злато за 2 милиарда паунда! Той се казва...Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е пълен със злато за 2 милиарда паунда! Той се казва...Например един кораб, който е носил златни гвинеи за 2 млрд. днешни паунда – „Черният принц“ е потънал при една черноморска буря. Плавал е за да достави заплатите на английските и френските офицери, които са се сражавали в Кримската война. Има и други сведения, но много редки“, разказа директорът на НИМ.

Проф. Божидар Димитров: Един от корабите на дъното на Черно море е пълен със злато за 2 милиарда паунда! Той се казва...„Историята не може да се преобърне. Историята е това, което се е случило, и то не може да се промени. В общи линии ние знаем какво се е случило, но можем да внесем много нови елементи и информация в нея“, обобщи Божидар Димитров. / БЛИЦ

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР