Начало Общество Археологически находки и открития Разкриха най-големия замък в Южна България

Разкриха най-големия замък в Южна България

Разкриха най-големия замък в Южна БългарияДълго време учените само предполагаха за големината на замъка зад крепостните стени на Русокастро
Снимки: Е-Бургас

Историците и археолозите са сигурни – крепостта „Русокастро“ се оказа най-големият феодален замък на територията на днешна Южна България. Това съобщиха от Националния исторически музей, научаваме от kirilica.info.

Според специалистите средновековните останки край едноименното село, разположено на около 20 километра от Бургас, обхващат площ от близо 53 декара.

При разкопките на хълма на челната стена на крепостта (единствената достъпна), се доказа, че върху височината е построен най-големият феодален замък. Той се състои от площ от 2 500 кв. м и по-голям от него е само този в Царевец /Търново/, изграден е върху терен от 5 000 кв. м., уточняват от пресцентъра на музейната институция. Останалите замъци са под 1000 кв.м, включително и замъкът на Асеневци на хълма „Трапезица“ във Велико Търново, проучен от проф. Константин Тотев, който е върху площ от 660 кв. м.

Разкриха най-големия замък в Южна БългарияЗамъкът представлява сложна конфигурация от стаи за живеене – складове за оръжие, църква и т. н. Приемната зала е с площ 20 на 6 м, тоест 120 кв. м, 
което показва, че това е зала за царски приеми

Замъкът беше успешно датиран съвсем точно по уникален начин, отбелязват още от НИМ.

Сребърна монета на цар Иван Александър е открита в хоросана на крепостната стена ( 1331-1371 г.). Построяването на феодалното имение и неговото значение се обяснява от няколко исторически обстоятелства от началото на царуването на Иван Александър, които показват сложните дипломатически и военни отношения по това време. Както е известно през 1330 г. черноморските градове и Южното Черноморие са обект на инвазия от византийския император Андроник III. Той нарушава договора си с България и превзема по Черноморието българските градове, заедно с прилежащите им територии. Останал да се съпротивлява само Анхиало.

Разкриха най-големия замък в Южна България
Снимки: Е-Бургас
През 1331 г. цар Иван Александър, току-що превзел престола, с 6-хилядна армия предприема поход за освобождаване на българските територии. Но спира, като вижда многократно превъзхождащата армия на Андроник III. След като преценява, че не може да я победи, сключва договор с Андроник. Според това споразумение византийците отстъпват на България град Ямбол, който успяват да превземат, а българите предават Анхиало. Това е най-краткият просъществувал договор , който траел само една нощ. На разсъмване се притекли на площ още 6 хил. войници и с тази армия цар Иван Александър преценил, че вече има превъзходство на силите. Иван Александър тръгва срещу Византия.
Разкриха най-големия замък в Южна България
снимка: Фейсбук
При крепостта „Русокастро“ се разиграва жестоко сражение, при което българите нанасят погром на византийската армия. Андроник се затваря в Русокастро, но на третия ден се предава, защото свършват запасите от муниции, вода и храна, а палещото слънце било безмилостно (походът се състоял през юли). По този начин византийската армия била пленена.
На територията на днешна България сред 6 000 крепости досега са разкопани едва около 40 замъка, което отговаря на сведенията за подчинения брой крепости на един господар. Така например в средновековните хроники се казва, че само на Кракра Пернишки са били подчинени 35 крепости.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР