Начало Общество Любопитно Стана горещо: Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов?

Стана горещо: Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов?

Стана горещо: Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов?
И защо близки до Борисов сайтове сочат Христина Бобокова

Сайтът „Пик“ веднага след думите на премиера, че една „прекрасна госпожа от президентството“ е направила снимките, посочи Христина Бобокова. Само че Бобокова не е от президентството, а вероятността да е правила тези снимки в продължение на две години, да внася и изнася пистолет, кюлчета и пачки, е близо до нулата. По-сигурното е да е снимала каквото е видяла там. И снимките са правени от повече от една жена, най-малко с два различни смартфона.

Обясненията на българския премиер за снимките с чекмеджето в спалнята му излязоха в консервативния немски вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” под заглавие: „Политикът, пистолетът и парите”.

Борисов твърди пред немския читател, че някаква жена, като Мата Хари влязла в спалнята му, поставила пачки, кюлчета злато и пистолет в нощното му шкафче и ги снимала. Борисов дава пример пред журналиста за случай, в който неназована от него жена го чака в резиденцията, той й казва по телефона, че ще закъснее 15 минути, защото дава интервю. И това време било достатъчно да се направят снимките, казва Борисов пред най-тежкарския немски вестник.

Немският читател сигурно ще повярва, че в резиденция на премиер е възможно да влезе жена с пистолет, злато и пачки, и да не я проверяват. Дори точно това го пита журналистът – кък може да се случи това с премиер на страна от ЕС и НАТО (виж тук повече за интервюто). Борисов обяснява – „красива жена лесно може да преодолее защитата ми”. И обяснява още, че има любовен живот и бил „човек с човешки потребности”.

Коя, обаче, е тази Мата Хари, удовлетворяваща човешките потребности на Борисов? Ако се съди по думите му, не е само една. Защо той не казва името на тази, в която се съмнява, че е снимала?

На 24 септември при поредната си обиколка с джипката, Борисов изтърси пред журналисти, че снимките в неговата спалня ги е направила „една прекрасна госпожа от президенството”. Не каза име. Всички се чудиха.

Но това, което Борисов намеква, няколко жълти издания го казват директно. Сайтът „Пик” е известен като гръмогласен защитник на Борисов и изразител на всяка негова теза на по-висок глас. И въпросният сайт на другия ден, 25 септември, написа, че Христина Бобокова, съпругата на Пламен Бобоков, е жената, който е направила снимките в премиерската спалня. Появили се такива съмнения, така се говорело.

Слухът го разнесоха и във в. „Марица” (Бобокова е от Пловдив) и няколко маргинални сайта.

Борисов има обичай да разпространява слухове, да пуска публично или пред по-тесен кръг клюки. В случая, след като веднъж обвини президента, че го следи с дрон, сега пуска мухата, че пак оттам някоя шпионка направила снимките. Но Христина Бобокова не е от президентството. Няма никаква връзка, освен че според Борисов съпругът й Пламен Бобоков е бил близък с президента.

Стана горещо: Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов? „Безпристрастният“ сайт „Истинските новини“ дори изкарва пуснатата от Борисов муха като признание на самата Бобокова.

Сайтът „Истинските новини” дори публикува борисовата партенка като измислено признание на самата Бобокова: „Радев ме накара да снимам пачките в шкафа на Борисов”. Известният с подобни новини сайт „Народ.бг” пусна новината за Бобокова със заглавие „Версия на близки до Бойко…”

Това са официозите на Борисов

„Пик” продължи с поредица от публикации по темата, те продължават и до сега – Бобокова се криела в Лондон и т. н.

Нито едно сериозно издание не се хвана на тази пусната от Борисов муха. Приложението на „Банкер” „Параграф 22” дори писа, че това е нарочно пусната клюка, за да създаде интрига.

Но какви са обективните възможности тази жена да е направила снимките? Тя е съпруга на един от едрите бизнесмени на България, има три деца от него, дъщеря е на хора на изкуството, баща й е музикант, тя се занимава с изобразително изкуство, като шеф на фондация на двамата братя обикаля световните галерии и аукциони. Да предположим, че тази културна и богата млада жена, е намерила нещо привлекателно у корпулентния български премиер, блян за всички лели на неговата възраст. Властта е афродизиак. И още – намерила е време покрай трите си деца и ангажиментите да се вижда с него, и то точно в резиденцията, за да я запишат камери, охрана и т. н. да научат всички. Приемаме, че е така, идвала е. Приемаме и партенката от жълтите сайтове, че имала тригодишна (чак) връзка с Борисов.

Стана горещо: Коя е Мата Хари, снимала в спалнята на Борисов?„Пик“ поддържа версията за Бобокова с постоянни публикации.

По-важното е – наистина ли тази жена е способна да внася и изнася пистолет, злато и пачки, за да направи такива снимки? Или е снимала, каквото е видяла там?

Оттук нататък техническите подробности дават ценна информация. Метаданните на снимките без колебание показват кога и с какви смартфони са правени, въпреки че на някои от тях имената на файловете и датировка са променяни (виж тук анализ на всички снимки).

Снимката на спящия премиер е направена на 13 август 2017 г., неделя, в 17 ч. и 15 минути със смартфон IPhone 6S. Метаданните са променяни, за да се вижда друга дата, но нескопосно, така че се разбира точната дата и час. На снимката се вижда пистолет на нощното шкафче. Предполага се, че трябва Бобокова да го е внесла и сложила за снимка до главата на Борисов докато спи. Пистолетът е марка „Глок 17С”, какъвто Борисов се е хвалил в интервюта, че притежава и не се разделя с него. Чекмеджето не е отворено, вероятно поради страх да не събудят властелина на спалнята.

На 25 септември 2017 г., понеделник, в 15,18 часа са направени две снимки (две са разпратени до някои медии – „Бивол”, „E-vestnik” и др., но вероятно са направени повече снимки). Метаданните на снимките не са поправяни, само името на файла. На тях се вижда отворено чекмежде, пълно с около 1 млн. евро в банкноти по 500. Втората снимка на чекмеджето по-отблизо е направена 9 сек. след първата. Понеже Мата Хари е бързала, смартфонът не е направил добър фокус на втората снимка. Този път снимките са правени с по-стар смартфон – IPhone 6, модел 2014 г. Предполага се, че Бобокова е сменила по-новия IPhone 6S с по-стар… Тук е мястото да се отбележи, че към момента на снимките, на пазара актуалният модел е IPhone 8, а в края на годината след два месеца излиза и IPhone X. Бедна женица като Бобокова обаче използва все по-стар модел смартфон, тригодишен.

На 12 декември 2017 г., вторник, в 14 часа и 19 мин. е направена друга снимка на чекмедже пълно догоре с пачки по 500 евро. И на тази снимка метаданните с часа и датата не са пипани. Вероятно има няколко снимки, но една е изпратена до няколко медии, които се осмеляват да публикуват. Отново е правена с IPhone 6.

Следващите снимки – четири на брой, изпратени до избрани медии – са правени чак след повече от година, на 4 януари 2019 г., петък, в 16 часа и 24 минути. Отново са правени с IPhone 6, вече 5-годишен. Има по-общ план на стаята с гардероб и шкафче, по-близки снимки на шкафчето и на чекмеджето, в което се виждат по-малко пачки от първите снимки, но има и кюлчета злато.

Последната изпратена до медии снимка е от 6 февруари 2019 г., сряда, в 12:11 часа. Вижда се шкафче със затворено чекмедже, пистолет и оправено легло. Отново е правена с IPhone 6.

Видеото от покоите на Борисов не е ясно кога е снимано, в метаданните е заличено успешно. Но се предполага, че е през януари-февруари 2019 г., защото в чекмеджето се виджа съдържание като в снимките от този период.

Като се видят датите и часовете на снимките,

с изключения на тази със спящия Борисов в неделя, всички са правени в делничен ден в работно време. Коя е тази жена, която ще стои в спалнята на Борисов да го чака в следобедите в работно време, да е пусната от охраната без проверка, с торба с пистолет, злато и пачки? И това се случва на четири пъти за две години? Бобокова със стария си смартфон?

В отговор на параноята на Борисов, жълти сайтове разпространяват версии как Бобокова била близка с жената на Божков, със самия Божков, същинска шпионка, Мата Хари. Но ако се съди по някои елементи в снимките и технически подробности, вероятно те са правени от не една жена, а от поне две. По-важното е, че която и да е жена (жени) да са направили снимките, възможността да са внасяли пистолет, кюлчета и пачки клони към нула. Който и да е снимал, е снимал това, което е видял на място.

И смартфоните с оригиналните снимки и видео се пазят някъде. Това го плаши Борисов, че неизбежно ще излязат един ден. Той пусна и друга муха пред медиите – че са давали милион за снимките от неговата спалня. Е някой е купувал снимки от Бобокова? Версиите на Борисов от вчера и днес както винаги си противоречат.

Пита се: Кои може да са жените, направили снимките?

Източник: Е-vestnik.bg

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР