Начало Общество Новини ЕК с пореден шамар: Българското розово масло било токсичен продукт!

ЕК с пореден шамар: Българското розово масло било токсичен продукт!

ЕК с пореден шамар: Българското розово масло било токсичен продукт! Европейската комисия (ЕК) подготвя регламент, с който да забрани емблематичното за България розово масло. То ще бъде обявено за химически продукт и ще подлежи на строг контрол като белината, алармира кметът на община Казанлък – Галина Стоянова.

„Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места – да бъдат контролирани по реда на химичните продукти наред с петрола и всички вредни продукти“, поясни кметът на Казанлък пред „България он Еър“.

Ако ЕК приеме регламента си, това ще стане изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. Икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия ще доведе до масови фалити на производители на рози у нас. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

„Това застрашава не само поминъка, но и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла“, заяви кметът на Казанлък.

Евродепутатът Андрей Новаков, който работи по казуса, заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина“, уточни Новаков пред „България он еър“.

ЕК с пореден шамар: Българското розово масло било токсичен продукт!
Череп и кости ще има върху продуктите с розово масло; Снимка: Ваньо Стоилов

Заради нов регламент по Зелената сделка стресиращ етикет като на цигарите ще предупреждава, че продуктите с етерични масла са токсични. Това заплашва да срине българското производство и износ на розово масло, а владеем 70% от световния пазар

Българското розово масло ще бъде силно застрашено от нов европейски регламент. Добре видим яркожълт етикет с череп и кости ще се появи на парфюмите, кремовете и всякакви продукти, които го съдържат и ще плаши потребителите, че съдържанието на опаковката е токсично. Това важи и за лавандуловото и други етерични масла.

Това ще се случи, ако се приемат промените в Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Европейския съвет относно класифицирането, етикетирането на вещества и смеси, предложени от ЕК за обсъждане. Това е част от Европейския зелен пакт. Промените са предвидени в Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, приета на 14 октомври 2020 г. В тях се предвижда на продуктите, съдържащи токсични химикали, да се слага достатъчно голям и четлив етикет с череп и кости – предупредителен знак за смъртоносна опасност, най-често отрова.

Освен потребителите, тази регулация ще засегне производителите на етерични масла у нас – розово, лавандулово, мащерково. Преди няколко години България надмина Франция като най-голям производител на лавандула в света. Така че от новия регламент ще бъдат засегнати не само производителите на розово масло, но и на лавандула.

Как розовото масло се оказва токсичен химикал наред с другите масла? Според регламента предупредителният знак ще се слага на всички продукти, съдържащи химични молекули, обявени за токсични. Такива съдържат розовото масло и другите етерични масла. Например бензил салицилатът, който присъства в повечето масла предизвиквал алергия. Алергени били и гераниолът (маслото от здравец), и тимолът (маслото от мащерка). Освен в тези масла, които по принцип не се поглъщат, въпросните вещества се съдържат и в чистия пчелен мед.

Според малката неправителствена организация Европейско общество на ендокринолозите в етеричните масла

има “химикали, увреждащи ендокринната система”

Това НПО пише до Еврокомисията и твърди, че “съществуват подозрения, че излагането на въпросните химикали може да доведе до заболявания като нарушение на репродуктивната функция на мъжете и жените, абнормалности в половите органи, ендометриоза, ранен пубертет, рак, невроендокринни тумори, диабет, затлъстяване и други все страшни неща”.

Обществото на ендокринолозите твърди, че обединява около 20 000 специалисти от Европа. То обаче изразява само подозрения, а доказателства за твърденията няма. Но молекулите влизат в европейския списък на токсичните химикали въпреки това.

Тези намерения предизвикват остри протести във Франция още през 2018 г.

“Съгласно регламента на ЕС всички над 600 молекули, открити в лавандулата, ще бъдат количествено квалифицирани и потенциално повторно етикетирани като опасни. Това е катастрофа”, казва Елиан Бре, президент на France Lavande – кооперация от повече от 100 производители от Югоизточна Франция.

“Ако етеричните масла се класифицират по този начин, това ще бъде пагубно за много хора. Лавандулата ще се смята за опасна, а това не е така”, казва още тя.

Против новия регламент протестират и в град Грас във Франция – световната столица на парфюмите. Там се произвеждат най-известните аромати в света. Всъщност те са измислени там – местните са снабдявали кралския двор в миналото, а сега – целия свят. Грас е мястото на действието в култовия роман на Патрик Зюскинд “Парфюмът”, където наред с криминалния сюжет подробно се описва и производството на парфюма.

През 2018 г. успокояват французите, че регламентът няма да влезе в сила до 2022 г. Сега вече му е дошло времето. Очаква се да бъде приет при испанското председателство на ЕС. И вероятно е неизбежен, защото е част от Зелената сделка.

Кметът на Грас ще дойде в Казанлък през май, когато там ще има протест на производителите на розово масло.

Кой ще си купи крем или парфюм с череп и кости, вълнуват се производителите и у нас. Те смятат, че новият регламент от Зелената сделка ще унищожи производството им.

Пазарът на етерични масла в последните години расте главоломно. През 2016 г. той е бил около 6,63 млрд. долара, а през 2022 г. е вече 11,67 млрд. долара. За отминалата Коледа в “Амазон” най-поръчваните подаръци са били етеричните масла за ароматерапия и парфюмите.

В пазара на розово масло България държи 70%. Българското розово масло съдържа над 200 000 съставки, което го прави подходящо за парфюмерията. За да се получи висококачествено розово масло, освен сортовете, създадени у нас, е важен и неповторимият климат в Розовата долина, изключително благоприятен за отглеждането на маслодайна роза. Най-много масло изнасяме във Франция за производството на парфюмерия, и в Германия, където то се използва във фармацията, например за производството на лекарства срещу алергия. Българското розово масло има успешна реализация също така на японския пазар. В чужбина се изнася общо около 95% от произведеното масло.

Международната цена на розовото ни масло е между 5 и 6 хиляди евро за килограм. За производството на 1 кг розово масло е необходим тон розов цвят, а при неблагоприятни климатични условия необходимото количество цвят може да достигне 3-4 тона.

В сайтовете на екоорганизации, наред с текстовете за вредата от розовото масло и етеричните масла въобще има препоръки от кои фирми да се купува, защото са “еко френдли”. Сред тях българска няма.

С какво още плашат еколозите

“Когато си слагате парфюм, си спомнете, че за една капка са унищожени 50 красиви рози.” Този призив често се среща в сайтовете на крайни екологични организации.

Те твърдят още, че самото производство е вредно. Големите розови полета били обработвани с пестициди, които не влизали в никакви регулации. Въпреки че извличането на розовото масло става главно чрез дестилация и се използва само вода, загрята до 100 градуса, за да стане на пара и да извлече маслото, според крайните екозащитници и това е вредно – хабяла се много вода. Самият износ също вредял на природата, защото за него се използват опаковки, изгарят се много горива и има вредни емисии и т.н.

Второто, за което предупреждават еколозите – етеричните масла може да са вредни за водите и животинския свят. Лавандулата например била много токсична за котките. Ментовото масло убивало водните организми. А когато се къпем, маслата в козметиката ни попадат в канализацията и оттам – във водните басейни.

Затова еколозите искат и специален режим за съдовете, в които е имало такива масла. Ако просто ги измием на чешмата, те ще попаднат в екосистемата, защото пречиствателните станции не ги ловели.

Източници: Obektivno.bg,
24 часа

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР