Начало Общество Новини НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от...

НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от „Златната локва“

НАП е открила 32 млн. лв. кеш във фирмата за дезинфекция от "Златната локва"Всички превозни средства, влизащи в България от Турция подлежат на задължителна дезинфекция

Националната агенция по приходите (НАП) е установила касова наличност от 32 млн. лв. във фирмата, която извършва дезинфекция на превозните средства на границата с Турция, научи Свободна Европа. Данъчни направиха в събота координирана акция по граничните пунктове с Турция, информира Свободна Европа.

Дезинфекцията на границата се извършва от фирмата „Пи. Еф. Си.“ ЕООД по договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Проверяващите са открили, че част от касовите апарати на фирмата са стари и не са свързани с НАП.

„Имаме ги парите. Нямаме доверие на банковата ни система“, коментира изпълнителният директор на фирмата Борислав Карев пред бТВ по повод установената наличност на пари в брой.

Дейността на въпросната фирма стана известна покрай журналистическото разследване „Златната локва“, излъчено първо от бТВ през 2013 г., и продължено съвместно с фондация „Антикорупционен фонд“ през 2019 г.

Договорът за дезинфекция с фирмата „Пи. Еф. Си.“ беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“. Договор и конкурсна документация в сайта на агенцията и до този момент обаче не са публикувани.

Фирмата, която e избрана, е учредена два дни след обявяването на конкурса от БАБХ и e вписана в Търговския регистър почти две седмици след обявяването на конкурса.

Половин милион лева месечно е била сумата, която държавата е събирала само от преминаващите на ГКПП „Капитан Андреево“ превозни средства преди да се откаже от тази дейност.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. И до този момент не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена й по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма „Пи. Еф. Си.“ е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР