Начало Общество Образование и наука Какви българи е раждала нашата България! Вижте защо Антон Страшимиров зашлевил шамар...

Какви българи е раждала нашата България! Вижте защо Антон Страшимиров зашлевил шамар на казанлъшкия кмет

Какви българи е раждала нашата България! Вижте защо Антон Страшимиров зашлевил шамар на казанлъшкия кмет
Антон Страшимиров
Градоначалникът искал обяснение защо синът му има слаб по български език. Вижте какъв бил отговорът на даскалът писател

Една доста интересна и поучителна история разказва в брой 321 от януари 1938 г. на вестник „Казанлъшка искра“ Стефан Ат. Шопов. Случката се развива през 1898 – 1899 г., когато той още е ученик във втори курс на Казанлъшкото педагогическо училище, пише десант.нет.

По онова време в него, по думите  му, „се подготвят народни учители за отделенията в села и градове“. В тези години там идва да преподава не кой да е, а самият Антон Страшимиров, който замества учителят по литература Климент Карагюлев.

„Докато Карагюлев беше слаб, нервен и прозаичен, Страшимиров – тогава едва 27-годишен, беше буен младеж с гъста настръхнала коса, остра клиновидна брада, розово лице, остър проницателен поглед и с винаги готова усмивка на учтив, възпитан и с чувствителна душа човек“ – разказва в спомените си Шопов.

В училището  писателят моментално разкрива литературен кръжок, в който проповядва на учениците си след политическото си освобождение

да се борят за „духовното освобождение на народа“.

По това време управляват национал-либералите – с терор, побои и арести, а изборите се провеждат с насилия, разкрива в спомените си някогашният възпитаник на педагогическото училище.

Какви българи е раждала нашата България! Вижте защо Антон Страшимиров зашлевил шамар на казанлъшкия кметХристо Силянов, София Милановска-Силянова, Тодор Добринович, Антон Страшимиров, Стефка Страшимирова, Михаил Герджиков, Пейо Яворов, 1904

„Голям мрак е долу. Не може вече с каква да е искра, свещ или лампа да се пръсне този мрак. Трябват големи лампи – слънца! Всеки от вас трябва да стане такава голяма лампа. А за това са нужни три неща: много знания, силно чувство на обич към народа и желание да го просветите“ – преподава  учителят, чиито думи огряват и кацат като „огнени птици“ в душите на неговите ученици.

Преди да дойде в Казанлък, Страшимиров даскалува в Поповско, Варненско и из Странджа планина. И както коментира неговият възпитаник, „там той бе видял мрака и душевната нищета на нашия селянин“. Та затуй ненавиждал всички, които използвали невежеството на масите, за да правят кариера или да трупат богатства.

И така, един ден Страшимиров среща на площада в града на розите кмета на Казанлък, който го спира с думите: „Извинете, г-н Страшимиров, но вие сте писали слаб по български език на моя син “.

„Писал съм му колкото заслужава“ – отвръща писателят.

Но облеченият във власт баща продължава с думите: „А как досега не е заслужавал слаб и тъкмо при вас получава такава оценка? Вашето поведение ми е известно и тъкмо то ме кара да се съмнявам в справедливостта на оценката ви“.

Страшимиров обаче не му остава длъжен: „Какво е поведението ми не съм длъжен да давам отчет на Вас“ – избухва той и разправията завършва с една звучна плесница по бузата на кмета.

Докато клюката се разнесе из града, Антон Страшимиров скоропостижно телеграфически бива уволнен и напуска Казанлък.

Ала за своите ученици, на които макар и за кратко е преподавал, той завинаги остава любим учител по литература. С изключение на кметския син, разбира се.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР