Начало Общество Силата на българския дух! Незрящото семейство Калинка и Виктор изкачи 5000 м...

Силата на българския дух! Незрящото семейство Калинка и Виктор изкачи 5000 м в Непал!

Силата на българския дух! Незрящото семейство Калинка и Виктор изкачи 5000 м в Непал!
кадър: bTV

“Направихме го, за да проверим височинната си поносимост и тази на кучетата и за да направим нови контакти с нови хора“, разказва в репортаж на предаването “Тази събота и неделя“ по БТВ Виктор Асенов.

В края на месец април младото семейство тръгва към сърцето на Непал – планинският масив Анапурна. Плануваният престой е в рамките на 20 дни, а целта е едно от най-високо разположените езера в света – Тиличо.

“Кацаме в Катманду. В първия момент си казвам, боже това място го познавам – точно това ми беше реакцията. Толкова много пъти го бях сънувала, че ми беше вече абсолютно все едно си кацам на Софийското летище, а пък Виктор каза: “А това мяза на автогарата в Бургас“, споделя Калинка Асенова.

“Да се оправяш в Катманду сам, без куче, само с помощта на бял бастун, за мен това е един голям стимул, че ние можем да се оправим навсякъде. Това, което ми направи впечатление е, че някак си те не са затворени, както средата там предполага, че не е уредена. Ние тук все мрънкаме. Светофарът не ми пищи, автобусът не ми говори, а там няма нищо и пак се оправят“, разказва още впечатления младата българка.

Калинка споделя първата си мисъл при достигането до целта: “Първата ми мисъл беше – егати аз мога и още. Много ми е ниско тук“.

Тя разказва и за любимия им момент: “Любимият ни момент остава височинният лагер. Моментът след като осъзнахме, че пред нас тепърва има много върхове. Нощта, в която бяхме само ние с кучетата – всички спяха. Моментът, в който превръщаш мечтата в цел. Това се случи във височинния лагер, точно през нощта. Може би това е най-силният ни момент“.

“Беше интересно цяла нощ да слушаме лавините, които падат в далечината. Мислех си и си казвах – сигурно някой ден ще се кача много по-високо и ще мога да видя наистина истинската планина, с нейните предизвикателства“, допълва Виктор Асенов.

“Това е начин на живот, начин на мислене. Дава ти стимул. Искаме да пътуваме, да опознаваме, да проверим докъде стигат нашите възможности. Човек трябва да изследва границите си и тези на света. За мен да изследваш те прави истински жив“, казва още Калинка.

Когато изследваш твоите граници, ти всъщност ги разширяваш. Ако не се опитваш да ги прекрачиш, те ще си останат на едно място“, разкрива виждането си Виктор.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР