Начало Туризъм Крепости Българският бермудски триъгълник. Вижте къде се намира и какви легенди и факти...

Българският бермудски триъгълник. Вижте къде се намира и какви легенди и факти е записала историята

Българският бермудски триъгълник. Вижте къде се намира и какви легенди и факти е записала историятаЖителите на двете пазарджишки села – Горно и Долно Вършило, и до днес разказват странни истории за античната крепост Маркова механа, намираща се недалеч от прохода Траянови врата. Те разказват, че в обвитата в мистерия руина се крие нещо страшно, нещо необяснимо и че който замръкне в нейните околности, може да изчезне безследно, както се е случвало неколкократно в исторически план.

Местността се сравнява с Бермудския триъгълник в Атлантическия океан. Старите жители на двете села разказват, че някога, който минел покрай крепостта, чувал мистериозно свистене. Хората смятали, че в разрушената твърдина живее нещо свръхестествено и дори престанали да идват в този край.

През 1975 година научен екип дошъл да направи археологически разкопки в Маркова механа. Тогава звуците спрели. Експерти предположили, че те са дължели на въздушно завихряне в полуоткрит тунел, запушен в единия край.

През 1969 година до крепостта катастрофирал малък самолет. Пилотът му загинал на място. Разследването предположило, че падането на машината било причинено от попадането ѝ във въздушна яма. След инцидента полетите над крепостта били строго забранени, което дало повод за още повече слухове и конспиративни теории. Твърди се още, че в периода 1971 – 1973 година петима души изчезват безследно, като всички са били видени последно в околностите на крепостта.

Древната твърдина Маркова механа е построена от римляните. Те ѝ дали името Шипон. Оттогава насетне крепостта и нейната околност стават арена на жестоки битки между стотиците армии, кръстосвали земите ни през вековете. Проходът е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели до последния жив. Историята показва, че всяка педя земя в тази местност е пропита с кръв.

По тези земи траките се сражавали с Рим в продължение на 20 години, докато били избити до един. На това място последните защитници на Второто българско царство удържали турците в продължение на 8 години.

Местните хора разказват, че странностите в Българския Бермудски триъгълник се дължат именно на хилядите неспокойни духове, които все още бродят по тези земи.

Местността е известна и с други странни явления. Хората от съседните села разказват приказки за самодиви, които някога причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, но от тях повече хора не ставало, защото ходели като сенки и нищо не ги интересувало. Имало и петима души, които изчезнали безследно. Ангел Радев, Петър Свиленов, Стоян Димчев, Цонка Прометеева и Харалампи Бузев не са открити и до днес. Те изчезват в рамките на 2 години – между 1971 и 1973 г.

Българският бермудски триъгълник. Вижте къде се намира и какви легенди и факти е записала историятаОсвен това странно свистене се чувало около крепостта Маркова механа до прохода Траянови врата. Това ставало вечер, като се стъмни. Местните смятали странните звуци за дело на самодиви или на други мистични същества. Но през 1975 г. крепостта Маркова механа била проучена от археолози. Те останали потресени от странната енергия, насъбрана тук. И свистенето внезапно спряло. Предполага се, че се е получавало от завихряне на въздуха в един полуоткрит тунел, който е бил запушен от другата си страна, но при разкопките го отпушили.

Всъщност мястото има кървава история от столетия. Именно тук войската на цар Самуил удържа най-голямата победа над византийския император Василий II през 986 година. Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. След тях идват римляните и византийците. Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея починал. ЛЕГЕНДАТА: Има и красива легенда, която разказва за магарешките уши на цар Траян. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, защото е едно на майка и баща. Императорът се съгласил, но момчето започнало да боледува. Тогава стара баба му казала да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът „Цар Траян има магарешки уши“

Източници: sanovnik.bg
                  politikata.net

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР