Начало Туризъм Манастири, църкви и Свети места Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в Европа

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в Европа

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в ЕвропаМанастир „Свети Атанасий Велики“ стана известен за мнозина поради гръмналият наскоро в медиите скандал за „път на любовта“. За мнозина запознати и вярващи обаче този манастир е уникално парче българска земя, в чийто аязмо се вижда образа на Свети Атанасий.

Бившият и настоящ министър председател на страната господин Борисов дарява на светата обител около двадесет и пет хиляди лева от държавната субсидия на партията си. Къде е този причудлив манастир, каква е историята му и защо стана известен по един меко казано скандален начин? Нека ви разкажем малко повече.

Манастир „Свети Атанасий Велики“ се намира в непосредствена близост до село Златна Ливада, Чирпанско. Пътят или отсечката изградена до него от магистрала Марица, стана повод за медиен скандал и нарицателното „път на любовта“. Много жалко, защото вярващите отдавна са открили пътя до това свято място и много добре знаят, че то е прекрасно поддържано, отворено за тях и вярата им. Точно на втори май българската църква чества светеца Атанасий Летни, когато е и празника на светия храм. На датата се стичат вярващи от близо и далеч в страната, за да отпият от лековитата вода в аязмото, да се докоснат до магията на природата наоколо и до прекрасния манастир.

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в Европа

Историята на най-стария манастир в Европа – Свети Атанасий Велики

Според учените и по точно академик Милев в България, манастира е датиран от древни времена. Именно според теорията на Милев това е един от най-старите манастири съществували в рамките на Европа въобще – основан бил през 344 година след Христа от самият светец. Първите монаси в манастира на Атанасий са били готи, които по времето са населявали именно този район. Самият светец е един от най-големите пазители на чистата и свята християнска вяра. Той е бил архиепископ в Александрия, където активно се е борил с арианската ерес, която е отричала Христос и неговата равнопоставеност.

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в ЕвропаЕдна от легендите за светата обител разказва за посещението на патриарха на Александрия Алексий. През 343 г. Патриархът на Александрия-Атанасий отива на църковния събор в Сердика, където се вземат важни решения за раннохристиянската църква и година по-късно, на връщане от събора, основава манастир в близост до тогавашния град Берое /Стара Загора/т.ст. 344год, основан върху останките на стара византийска крепост. Св. Атанасий пренася монашеството в Европа.

Дълго време манастирът е бил заличен от земята, бил е опожарен през 17 век по време на турското робство и случайно един овчар открива заровена икона в земята, което дава тласък за възстановяването му. Може би отново става въпрос за Св. Атанасий, който сее посвещавал в пост и молитви в скалите до манастира-Пасовата дупка. Мястото е силно енергийно, оживял рай сред мрачното ежедневие на битийността ни и заслужава да се види!

Там той вероятно е живял в постница, вдълбана в скалите до самия манастир. До отвора в скалите може да се стигне и до днес по изградена дървена стълба, но достъпът е ограничен поради опасността от срутвания. Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в ЕвропаПрез 2003 година в манастир „Свети Атанасий Велики“ пристига патриарха на Александрия Петър Седми. Той освен, че отслужва литургия в светата обител, дарява и икона на Свети Атанасий за манастирската църква.

Легендите за манастира са тясно свързани и с харизматичната фигура на Апостола на българската свобода – Левски. Точно според легендите разказвани от уста на уста, Дякона е имал убежище под една от килиите в манастира. Левски се е укривал и в една от къщите в село Златна ливада, която доскоро съществуваше. С гордост бабите и дядовците от селото ще ви разкажат, как преоблечен като булка, Дякона преминава река Марица с лодка и отива в село Ябълково. Негов лодкар е Димитър Христов от селото, чийто род днес носи фамилията Комитов, заради смелостта му. Днес килията под, която Апостола се е укривал е реставрирана, както и цялото крило на манастира, което я помещава. Това става с дарените пари от Борисов за манастира.

„Пътят на любовта“ до манастир „Свети Атанасий Велики“ ще ви отведе до още много история. По турско време светата обител е опожарена и по-късно през 1844 година е възстановена. Портата на манастира, която днес ще видите е градена през 1980 година. Въпреки добрата поддръжка и любовта на вярващите през вековете, днес манастира се нуждае от още ремонти, за да бъде запазен. Само усилията на местната община не са достатъчни да запазим най-стария манастир в Европа действащ и до днес. По своя характер светото място е женски манастир, въпреки че днес тук има само една-единствена монахиня.

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в ЕвропаЛековитата вода от аязмото според вярващите лекува безплодие и помага при редица други заболявания. В кладенеца на самото аязмо мнозина са казвали, че виждат светеца навръх храмовия празник на обителта.

Манастир „Свети Атанасий Велики“ – най-старият в ЕвропаВ усилията си да поддържа манастира жив и да привлече хората към него, общината на Чирпан организира ежегодно събор на поляните около него. Този събор с фолклорен характер се нарича „Гласове и ритми от Тракия“. На него се събират професионалисти и самодейци от района, за да покажат уменията си. Датата на събитието е всяко първо число от месец май, а сега достъпът е много по-улеснен, след като не трябва да се заобикаля през селото. Жалко е, че манастир „Свети Атанасий Велики“ стана известен по медиите заради изказването на инженер Запрянов, че пътят до него е изграден поради любовна афера. Дали е така не знаем, но знаем че светата обител заслужава пряк достъп от магистралата и хората трябва да я видят. Село Златна Ливада е малко и в него живеят около стотина души. Едва ли някои ще отиде до селото и от там до манастира, ако не знае за съществуването му. Затова „път на любовта“ или не, пътят до манастир „Свети Атанасий Велики“ е път до едно от местата повод за гордост, че сме българи.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР