Начало Успели българи Българи в чужбина Българка е първата жена пилот в историята на летище Хийтроу, приземила пътнически...

Българка е първата жена пилот в историята на летище Хийтроу, приземила пътнически самолет в гъстата мъгла през 1965г.

1965 г., летище Хийтроу. В контролната кула чуват женски глас, който моли за разрешение за кацане. Това е първата в историята на летището жена пилот, която приземява тежък пътнически самолет – в случая ИЛ-18 със 73 пътници на борда, и то в мъгла.

Българка е първата жена пилот в историята на летище Хийтроу, приземила пътнически самолет в гъстата мъгла през 1965г.Името й е Мария Атанасова и тя е първата жена в гражданската авиация на България. Случаят предизвиква толкова голям интерес, че българското посолство организира специална обиколка над Лондон за журналисти, които искат да се уверят, че българката наистина пилотира самолета.

Мария Атанасова е първата българка граждански пилот, както и първата жена командир на самолет тежък тип в света.

Приземявала се е при всякакви условия – само с един работещ двигател, в сняг, мъгла и буря. Била е известна като жена с изключително самообладание!
Пенсионират я внезапно и без предупреждение, а държавата моментално забравя за нея. Умира сама в далечно родопско село, без да се е качвала на самолет от 26 години.

Дълбок поклон !

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР